Ankara Tabip Odası, 9 Eylül’de başlayacak olan yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde X hesabından bir yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada 2024-2025 eğitim-öğretim yılı öncesinde ekonomik krizin etkisiyle çocuk yoksulluğunun derinleştiğine ve bu durumun okullarda sağlıklı öğünlere erişimi güçleştirdiğine dikkat çekildi ve okullarda ücretsiz yemek verilmesi çağrısında bulunuldu.
Ekonomik krizin etkisiyle artan çocuk yoksulluğu
Ankara Tabip Odası, ekonomik krizin etkisiyle çocuk yoksulluğunun derinleştiğine ve bu durumun okullarda sağlıklı öğünlere erişimi güçleştirdiğine dikkat çekti. Açıklamada bu bağlamda, “Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek hükümetin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik bir kamusal destek programı yürürlüğe konmalı, merkezi ve yerel yönetimler önleyici ve etkili politikalar geliştirmelidir” denildi.
Sağlıklı besine erişim ve çocuk gelişimi
Açıklamada, sağlıklı beslenmenin çocukların başarılı ve verimli bir eğitim hayatı sürdürmesinde kritik bir rol oynadığı, yeterli ve dengeli miktarda protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller içeren gıdaların tüketiminin çocukların bilişsel kapasitelerini ve bedensel gelişimini olumlu yönde etkilediği belirtildi.
TÜİK verilerine göre çocuk yoksulluğu
Büyüme çağındaki çocukların, kas ve kemik sistemine uygun bir beslenme programına ihtiyaç duyduğu belirtilen açıklamada, ekonomik kriz nedeniyle çocuk yoksulluğunun arttığına ve öğrencilerin okullarda sağlıklı öğünlere ücretsiz erişiminin zorlaştığına dikkat çekildi.
“TÜİK’in verilerine göre her 10 çocuktan 3’ü yoksul kategorisine girerken, OECD verilerine göre her 5 çocuktan 1’i yeterli ve sağlıklı gıdaya erişemiyor” denilen açıklamada, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunu yaşayan yoksul çocuklarda çabuk yorulma, halsizlik, depresyon, çinko veya demir eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kabızlık, ödem, diş çürümesi, kemik erimesi, cilt kuruluğu ve anemi gibi sağlık sorunlarının artma olasılığı vurgulandı.
Merkezi ve yerel yönetimlere düşen görev
Öğrenim çağındaki çocukların yüzde 25’inin okula aç gittiği belirtilen açıklamada, merkezi ve yerel yönetimlerin bu noktadaki görevlerine dair şu ifadelere yer aldı:
‘Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’nun açıklamasına göre okul yemeği programlarının uygulandığı ülkelerde okul terki ve devamsızlığının azaldığı, akademik başarının arttığı, cinsiyetten kaynaklı ayrımcılığın ve eşitsizliğin ortadan kaldırıldığı görülmüştür. Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek hükümetin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik bir kamusal destek programı yürürlüğe konmalı, merkezi ve yerel yönetimler önleyici ve etkili politikalar geliştirmelidir.’”
📢 DERS ZİLİ ÇALIŞIYOR! HER DÖRT ÇOCUKTAN BİRİ OKULA AÇ GİDİYOR!
📢 OKULLARDA BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ SAĞLIKLI YEMEK VERİLMELİDİR!
2024-2025 eğitim öğretim yılı ders zili 9 Eylül Pazartesi günü çalacak. Yeni eğitim öğretim döneminin açılışıyla birlikte velilerin mutfak ve kırtasiye… pic.twitter.com/TUu8VT9fdN
— Ankara Tabip Odası (@ankaratabipoda) September 3, 2024