Dün Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beita kasabasında İsrailli yerleşimcilerin genişletilmesine karşı düzenlenen protestoda İsrail ordusu askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi ABD basınının gündeminde.
Eygi’nin‘ikinci Rachel Corrie olayı’ olarak nitelenen ölümü ABD basınında farklı şekillerde ele alındı.
CNN International
CNN Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail ordusu askerleri tarafından öldürülmesini iki haberle gördü. Eygi’nin öldürülmesine dair iki haberinde CNN “Görgü tanıkları Amerikalı aktivistin İsrail güçleri tarafından Batı Şeria’daki protestoda vurularak öldürüldüğünü söylüyor” ve “Batı Şeria’da öldürülen Amerikalının ailesi, ölümden dolayı İsrail’i suçlayarak bağımsız soruşturma istiyor” başlıklarını attı.
İlk haberde CNN’e konuşan iki görgü tanığı, Eygi’nin ölümüne neden olan kurşunun İsrail askerlerinin namlusundan çıktığını vurguladı. Bölgedeki aktivistlerden Vivi Chen, Eygi’nin bir çöp konteynerinin yanına sığındığı sırada hedef alınarak öldürüldüğünü aktardı.
Haberde, 2003’te benzer bir şekilde Filistin’e giderek İsrail ordusu tarafından öldürülen ABD yurttaşı Rachel Corrie’nin de Eygi gibi Uluslararası Dayanışma Hareketi’yle (ISM) hareket ettiği hatırlatıldı.
Corrie, 16 Mart 2003’te Gazze’de İsrail ordusuna ait zırhlı bir buldozerle ezilerek öldürülmüştü.
CNN’in diğer haberinde ise, Eygi’nin İsrail askeri tarafından öldürüldüğünü gösteren bir videoya işaret eden Eygi ailesinin açıklamasına yer verildi:
“Beyaz Saray’ın taziye mesajını iyi karşılasak da Ayşenur’un öldüğü koşulları göz önüne alınca İsrail’in yapacağı bir soruşturma yeterli olmayacaktır. Başkan Biden, Başkan Yardımcısı Harris, Dışişleri Bakanı Blinken’a bir ABD yurttaşının kanunsuzca öldürülmesi hakkında bağımsız bir soruşturma emri vermeleri ve suçu bulunan tarafların tam anlamıyla sorumlu tutulması için çağrıda bulunuyoruz.”
Washington Post
Washington Post haberinin başlığında, Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail ordusu askerleri tarafından vurulduğunun, görgü tanıklarınca doğrulandığı belirtildi.
Haberde, yetkililerin açıklamalarına yer verilirken ISM gönüllüsü Jonathan Pollak’ın da “O atışı yapmak için hiçbir meşru gerekçe yoktu” dediği aktarıldı.
Soyadını vermek istemeyen Mariam adlı bir başka gönüllüyle birlikte olayı gazeteye anlatan Pollak, ilk kurşunun bir metal bir cisme, ikincisinin ise Eygi’nin kafasına isabet ettiğini söyleyerek ekledi: “Bu tekil bir olay değil. 2021’den beri Beita’daki gösterilerde 17 kişi öldürüldü. Şimdi bu olayı duymamızın tek sebebi, bir Amerikalının başına gelmiş olması. Bu, çok yıkıcı bir şey.
Washington Post, Rachel Corrie’nin de henüz 23 yaşındayken İsrail askeri buldozeri tarafından ezilerek öldürüldüğünü ve İsrail’in yürüttüğü askeri soruşturmalar sonucunda hiçbir İsraillinin suçlu bulunmadığını hatırlattı.
The New York Times
New York Times’ın (NYT) konuyla ilgili haberinin başlığında, Eygi’nin öğrencisi olduğu Washington Üniversitesi’ndeki Gazze savaşı karşıtı eylemleri organize edenlerden biri olduğu vurgulandı.
NYT haberinde ayrıca, Eygi’nin yaklaşık 10 yıl önce de ABD’nin Kuzey Dakota eyaletindeki yerli bölgelerinden geçmesi planlanan petrol boru hattına karşı düzenlenen eylemlere katıldığı aktarılarak ‘aktivist’ kimliğine vurgu yapıldı.
Yakınlarının Eygi hakkındaki övgü dolu ifadeleri de haberde yer aldı.
NYT haberinde, Eygi’nin yaşamını yitirdiği Batı Şeria’da da, 7 Ekim sonrası başlayan Gazze savaşı sırasında kan döküldüğü ve İsrail askerleriyle yasadışı yerleşimcilerin 600’den fazla kişiyi öldürdüğü anımsatıldı.
The Wall Street Journal
Wall Street Journal ise Eygi’nin öldürülmesi hakkında ayrı bir haber yapmadı. Ekonomi ağırlıklı gazete, Gazze’de cesedi bulunan İsrailli rehinelerden biriyle ilgili “Hamas, Hersh Goldberg-Polin’in öldürülmeden önce çekilen videosunu yayımladı” başlıklı haberinde Eygi’nin öldürülmesini kısaca anlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu olay, İsrail’in hem ABD hem de Türkiye’yle ilişkilerini daha da germe riski taşıyor. Washington, İsrail’i ateşkesi kabul etmeye zorlarken bölgesel güç Türkiye de İsrail’in Gazze’deki savaşını güçlü bir şekilde kınıyor.”