• Ana Sayfa
  • Ekonomi - Emek
  • BİSAM, Temmuz 2025 açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı: Açlık sınırı 26 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 90 bin TL’ye yükseldi

BİSAM, Temmuz 2025 açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı: Açlık sınırı 26 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 90 bin TL’ye yükseldi

BİSAM’ın Temmuz 2025 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 25 bin 952 TL’ye yükselirken, yoksulluk sınırı 89 bin 768 TL olarak hesaplandı.

BİSAM, Temmuz 2025 açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı: Açlık sınırı 26 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 90 bin TL’ye yükseldi
BİSAM, Temmuz 2025 açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı: Açlık sınırı 26 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 90 bin TL’ye yükseldi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 12 Ağustos 2025 16:53

DİSK Birleşik Metal İş Sınıf Araştırmaları Merkezi BİSAM, Temmuz 2025 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayımladı.

BİSAM raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarını ifade eden açlık sınırı Temmuz 2025 için 25 bin 952 TL olarak hesaplandı.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 7 bin 302 lira olurken bu değer yetişkin bir kadın için 6 bin 936, 15-18 yaş bir genç için 7 bin 214, 4-6 yaş arası bir çocuk için 4 bin 500 lira olarak gerçekleşti.

Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 89 bin 768 TL olarak hesaplandı.

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 42 bin 4 lira olarak gerçekleşti.

Buna göre tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 42 bin 4 lira olarak tespit edildi.

BİSAM verilerine göre, günlük harcama gereksinimi 865 TL’ye ulaştı.

Günlük harcamalarda Temmuz 2025 dönemi için en yüksek maliyet grubunu 280,74 liralık harcama gereksinimi ile meyve ve sebze oluşturdu.

İkinci en yüksek maliyetli harcama grubu 212,96 lira ile süt ve süt ürünleri oldu.

Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 161,61 lira olarak gerçekleşti.

Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 75,86 TL oldu.

Daha dar bir gruplandırmaya göre meyve-sebze günlük 281 liralık harcama gereksinimi ve yüzde 32.45’lik oranı ile ilk sıradaki yerini korudu.

Et, yumurta ve kuru baklagil yüzde 24,8 ile ikinci sıradayken, süt ve süt ürünleri grubunun payı yüzde 24,6 oldu.

Ekmek ve tahıl grubunun toplam içindeki payı yüzde 10,9, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7 oldu.