• Ana Sayfa
  • Manşet
  • BM Irak Temsilcisi’nden, yerinden edilen Ezidiler için çözüm çağrısı

BM Irak Temsilcisi’nden, yerinden edilen Ezidiler için çözüm çağrısı

BM Özel Temsilcisi Dr. Mohamed Al Hassan, yerinden edilen Ezidilerin yaşadığı zorlu koşullara dikkat çekerek, bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

BM Irak Temsilcisi’nden, yerinden edilen Ezidiler için çözüm çağrısı
BM Irak Temsilcisi’nden, yerinden edilen Ezidiler için çözüm çağrısı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 21 Kasım 2024 11:49

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Irak’taki Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Dr. Mohamed Al Hassan, Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin Duhok ilindeki Xanike Kampı’nı ziyaret etti. Dr. Al Hassan, 2014 yılında IŞİD saldırıları nedeniyle yerinden edilen Ezidi ailelerin yaşadığı kampta, yönetimle görüşerek halkın endişelerini dinledi ve yaşam koşullarını yerinde inceledi.

Xanike Kampı’nda zorlu koşullar altında yaşam mücadelesi veren Ezidi aileler, beyaz plastik çadırlar ve geçici yapılarda hayata tutunmaya çalışıyor. Al Hassan, ziyaret sırasında kampta doğan Ezidi çocuklarla da bir araya gelerek, bu çocukların başka bir yaşam alanı bilmeden büyüdüklerine dikkat çekti.

‘Bu koşullar devam etmemeli’

Birleşmiş Milletler Temsilcisi, Ezidilerin yaşadığı koşullara acil çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, “Bu koşullar devam etmemeli. Burada söz konusu olan insan hayatıdır. Böyle bir durum devam etmemelidir” dedi. Al Hassan, uluslararası toplumun Irak halkının tüm kesimlerine daha iyi hizmet sunma konusunda kararlı olması gerektiğini ifade etti.

Ezidiler hala yerinden edilmiş durumda

IŞİD’in 2014-2017 yılları arasında Ezidilere yönelik işlediği suçların üzerinden 10 yıl geçerken, hâlâ 200 binden fazla Ezidi yerinden edilmiş durumda. Birçoğu, Xanike gibi kamplarda yaşıyor. Şengal’e dönüş ise güvenlik sorunları, yıkılan evler ve yetersiz hizmetler nedeniyle hala büyük bir engel. Geri dönenlerin önemli bir kısmı, temel destek ve hizmetlerden yoksun bir yaşam sürüyor. Ayrıca, uluslararası verilere göre 2.600’den fazla Ezidi hala kayıp.

Kamp sakinleri yaşam koşullarına dikkat çekerek, kış aylarında ısınmak için gerekli olan kerosenin dağıtımındaki gecikmelerden ve eğitim hizmetlerinin yetersizliğinden şikayet ediyor.

Laleş ziyareti

Dr. Al Hassan, ziyaret kapsamında Dohuk’taki Laleş’e de giderek Ezidi Miri Hazim Tahsin Said Beg ile görüştü. Mir, Ezidi halkının acılarının sona ermesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Al Hassan ise Ezidi toplumunun direncini takdir ederek, uluslararası toplumu daha fazla sorumluluk almaya çağırdı. “Ezidilere yapılanlar tarihin en korkunç olaylarından biriydi. Ancak tüm zorluklara rağmen Ezidiler, geleneklerini ve yaşam biçimlerini koruyabilmişlerdir. Birleşmiş Milletler olarak, Ezidilerin insani ihtiyaçlarını karşılamak, evlerine dönüşlerini kolaylaştırmak ve İŞID’ın işlediği suçlar için hesap verebilirlik sağlamak adına çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.