25 Nisan 2022‘de Gezi Davası kapsamında tutuklanan Can Atalay, 14 Mayıs 2023‘te Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili seçildi.
25 Mayıs’ta avukatları, Atalay’ın milletvekilliği mazbatasını aldı. Ancak, 2 Haziran 2023’te Meclis’teki yemin töreninde Atalay’ın sadece fotoğrafı ve adı yer aldı; kendisi ise cezaevindeydi.
31 Haziran’da Atalay, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na seçildi. Meclis tatile girdi, ancak yeni yasama yılı başlamadan hemen önce, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği cezayı onadı. Bunun üzerine, Can Atalay, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
25 Ekim’de Anayasa Mahkemesi, Atalay lehine karar vererek, hak ihlali tespit etti. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, “Anayasa Mahkemesi kararı ortadadır, Meclis gereğini yapacaktır” dedi. Ancak, 8 Kasım’da Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını yetki aşımı olarak değerlendirdi ve lehine oy kullanan üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu.
30 Ocak 2024‘te Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına rağmen bu adım atıldı. 14 Kasım’da MHP Lideri Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması gerektiğini belirterek, Can Atalay ile ilgili kararın Meclis’te derhal okutulmasını talep etti. Bu talep, 30 Ocak 2024’te kabul gördü ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı Meclis’te okunarak Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.
2 Şubat’ta CHP, bu işlemin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
22 Şubat’ta Anayasa Mahkemesi, bu işlemi yok hükmünde saydı ve 2 Ağustos’ta gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu kararın ardından, muhalefet partileri Can Atalay için Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı ve Meclis Genel Kurulu olağanüstü olarak toplandı.