CHP Halkla ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, bugün partisinin genel merkezinde gazetecilerle bir araya geldi.
CHP’nin geçtiğimiz günlerde düzenlenen 20. Olağanüstü Kurultayı’nın büyük bir olgunlukla yapıldığını belirten Bulut, kurultayda 28 maddelik tüzük değişikliğinin oy çokluğuyla kabul edildiğini hatırlattı. Tüzük kurultayında aynı zamanda seçim startını verdiklerini dile getiren Bulut, bundan sonraki süreçte daha çok seçim sonrası yapacaklarına ilişkin halkı bilgilendireceklerini söyledi. Seçim sloganını “Var bir çaresi” olarak belirlediklerini bildiren Bulut, bununla ilgili yeni video çalışmalarının yakın zamanda dijital mecralarda gösterime gireceğini ifade etti.
CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüzük kurultayına yönelik eleştirileri sorulan Bulut, maddelerin tüm il başkanlarının imzasıyla geçtiğini ve Genel Başkan Özgür Özel’in verdiği tüm sözleri de yerine getirdiğini vurguladı.
‘Siyasette normalleşme’ tartışması
Bir soru üzerine, “siyasette normalleşme” adımlarının toplumun yüzde 85’i tarafından olumlu değerlendirildiğini belirten Bulut, bu yöndeki girişimlerini sürdüreceklerini dile getirdi.
Bulut, “Kamuoyu, halk, normalleşmeyi doğru gördü. Doğru görülen bir yerde neden bundan vazgeçelim. Ancak iktidar oy kaybını bir türlü engelleyemediği için yeniden sertleşmeye başladı. Bizim birinci parti olma durumumuz anketlere baktığımızda devam ediyor. O açıdan CHP, toplumun talepleri, istekleri, reel durum üzerine politika yapmaya devam edecek” diye konuştu.
Başka bir soru üzerine, parti içi tartışmaların kimseye faydasının olmadığını ve toplumun farklı bir gündeminin bulunduğunu aktaran Bulut, iktidara yürüyen bir partide bu tür tartışmaları doğru bulmadığını kaydetti.
Anayasa değişikliği
Anayasa değişikliği konusunun da toplumun gündeminde olmadığını vurgulayan Bulut, “Zaten şu anda Anayasa’daki maddelerin çoğu uygulanmıyor. Ayrıca, toplumun var olan sorunlarının çözümünün bir anayasa değişikliğiyle giderileceğini de düşünmüyorum. İktidar anayasa değişikliği tartışmalarını, elinde başka argüman olmadığı için gündeme getiriyor. Ekim ayında da ısıtıp ısıtıp getirecekler belli ki” ifadesini kullandı.
Erken seçim tartışmaları
Erken seçim konusunda yaptıkları son kamuoyu yoklamasında talebin halk nezdinde yüzde 50’nin üzerine çıktığını vurgulayan Bulut, bunun gelecek yıl sonbahar aylarında maksimum düzeye ulaşacağını söyledi. Bulut, “Bakıldığında hukuksuz bir durum ama biz Tayyip Erdoğan’ın rakip olmasından çekinmiyoruz, aksine onunla yarışmayı da tercih eder pozisyondayız” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı adayı mesajı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın kurultaydaki eleştirileri sorulan Bulut, buradan bir tartışma çıkmayacağını, Yavaş ile en ufak bir sorun bulunmadığını aktardı. Burhanettin Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“CHP’nin cumhurbaşkanı adayı önümüzdeki seçimlerde Türkiye’nin cumhurbaşkanı olacak. Bugünkü veriler onu çok net gösteriyor. Bir seçim propagandasına dahi başlamadan biz birinci parti olarak devam ediyorsak, bunun seçimlere kadar devam edeceğini de görüyoruz. Bu konuda (aday kim olacak) aceleci değiliz, zamanı bekliyoruz. Ama bunu da bir kaosa çevirecek bir durumda da olmayacağız, böyle bir şansımız da lüksümüz de yok. Geçen seçimde çıkan sonuçlara ciddi bir tecrübe olarak bakıyoruz. Ama şunu söylüyoruz, diyoruz ki: Mansur Yavaş’la, Genel Başkanımızla, Ekrem İmamoğlu’yla bir tartışma bekleyenler çok bekler.”
Mansur Yavaş’ın “Milli bayramlarımızı kutlamayan iki tane parti var, bunlara mesafe konması gerektiğini düşünüyorum” sözleri hatırlatıldı. Bulut’a CHP’nin konuya yaklaşımı soruldu. Bulut, DEM Parti’nin aldığı oy oranına dikkat çekere, sorunların çözüm yerinin Meclis olduğunu ifade etti. Bulut, şunları söyledi:
“Bir realite üzerinden politika yapmaya çalışıyoruz. Sonuçta DEM Parti, yüzde 10’lar seviyesinde bir oyla gelmiş, Meclis’te olan, Meclis Başkan Vekili olan bir parti. Bunu şeytanlaştırdığında kime faydası var, ona bakmak lazım. Yani bir mesele varsa Türkiye Cumhuriyeti’nde, en doğru çözümün üretileceği yer Meclis. Bunlar orada çözülebilir. Eğer siz orada bu sorunları çözmezseniz sokaklarda çözülür hale geliyor, dağlarda çözülür hale geliyor.”