Çin 1950’lerden bu yana ilk kez emeklilik yaşını yükseltiyor

Çin’de emeklilik yaşı 1978’den beri ilk kez artırılarak erkeklerde 63’e, kadınlarda ise 58’e çıkarıldı.

Çin 1950’lerden bu yana ilk kez emeklilik yaşını yükseltiyor
Çin 1950’lerden bu yana ilk kez emeklilik yaşını yükseltiyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 13 Eylül 2024 20:00

Çin, yaşlanan nüfusu ve azalan emeklilik bütçesi nedeniyle 1950’lerden bu yana ilk kez emeklilik yaşını kademeli olarak yükseltecek.

Resmi Xinhua haber ajansı Cuma günü ülkenin üst düzey milletvekillerinin emeklilik yaşını kademeli olarak artırma planını onayladığını bildirdi. Buna göre, Çin’de önümüzdeki 15 yıl içinde erkeklerin emeklilik yaşı 60’tan 63’e, kadınlarınkisi ise 58’e çıkarılacak. Değişikliğin 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Bu hamlenin, iş gücündeki düşüşü yavaşlatması ve ekonomiyi desteklemesi planlanıyor.

Söz konusu karar, iktidardaki Komünist Parti’nin Temmuz ayında emeklilik yaşının “gönüllü ve esnek bir şekilde” yükseltileceği yönündeki duyurusunun ardından geldi.

Daha fazla insanın daha uzun süre çalışmasına izin vermek, dünyanın ikinci büyük ekonomisini etkileyen demografik olumsuzluklara karşı koyacak olsa da, alınan karar ekonomik yavaşlamanın yaşandığı bir ortamda halkın hoşnutsuzluğunu artırma riski taşıyor.

Üst meclisin bu haftanın başlarında planı tartışması, sosyal medyada öfke patlamasına yol açarken, birçok kişi durgun iş piyasasından şikayet etmişti.

Çin’in emeklilik yaşı, önemli ölçüde artan yaşam beklentisine rağmen dünyanın en düşükleri arasında yer alıyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi, 2019 yılında ülkenin ana devlet emeklilik fonunun 2035 yılına kadar tükeneceğini söyledi. Bu, Çin ekonomisini sert bir şekilde etkileyen Covid-19 salgınından önceki bir tahmindi.

Çin’in devasa nüfusu, doğum oranının düşmeye devam etmesi nedeniyle 2023 yılında üst üste ikinci kez azaldı.

Yetkililer bu yılın başlarında ortalama yaşam beklentisinin 78.2 yıla yükseldiğini söyledi.

‘Ülkenin en büyük yaş grubu ve neredeyse ABD nüfusuna eşit’

Çin’in yavaşlayan ekonomisi, azalan devlet yardımları ve on yıllardır süren tek çocuk politikasının ülkede bir demografik kriz yarattığı belirtiliyor.

Çin’in emeklilik fonları tükeniyor ve ülkenin artan yaşlı nüfusuna bakacak yeterli fonu oluşturmak için zamanı azalıyor.

Önümüzdeki on yıl içinde, şu anda 50 ila 60 yaşlarında olan yaklaşık 300 milyon kişi Çin işgücünden ayrılacak. Bu, ülkenin en büyük yaş grubu ve neredeyse ABD nüfusuna eşit.

Birleşmiş Milletler 2023 ortasında Hindistan’ın nüfusunun Çin’i geçeceğini belirtmişti.

BM Dünya Nüfus Gösterge Tablosu’na göre Hindistan’ın nüfusunun 1 milyar 428 milyona ulaşması, Çin’in ise 1 milyar 425 milyonda kalması öngörülüyordu.

2022’de Çin’in nüfusu 62 yıl sonra ilk kez azalma kaydetti.