Diyarbakır’ın ilçelerinde başlatılmak istenen maden arama çalışmalarına karşı yurttaşların mücadelesi devam ediyor. Son olarak Kulp ilçesindeki Hasandin Yaylası, kitlesel bir tepkinin adresi olurken farklı bölgelerde de maden arama girişimleri dikkat çekiyor.
Ekoloji Derneği aktivisti Çilem Aydın, bölgedeki son durumu İlke TV’ye değerlendirdi. Aydın, eş zamanlı maden arama faaliyetleri ile halkın direncinin kırılmak istendiğini vurguladı.
‘Halkı koruması gerekenler, şirketleri koruyor’
Ekoloji aktivisti Çilem Aydın, Kulp ilçesindeki tahribatı değerlendirirken, maden arama faaliyetlerinin devlet koruması altında yürütüldüğünü belirterek “Kepçe jandarma eşliğinde geliyor, halkı koruması gerekenler, şirketleri koruyor” dedi.
Bölgede yapılan ziyaretler sırasında halkın maden arama çalışmalarına gösterdiği tepki dikkat çekti. Aydın, “Toplantılara katılım çok yüksekti, köylüler çok kararlı” diyerek halkın direnişine vurgu yaptı. Özellikle Hasandin Yaylası Koruma Platformu tarafından düzenlenen kitlesel mitingin bölgedeki direniş açısından önemli olduğunu belirtti.
Aydın, sadece Hasandin Yaylası’nda değil, farklı bölgelerde de maden arama çalışmaları yapıldığını ve bazı köylerde daha acil olarak kepçelerin getirildiğini aktardı. Jandarma ve kaymakamın, halkın direncini kırmaya yönelik sert çıkışlarda bulunduğunu kaydetti.
‘Çalışmalar köyleri boşaltma aracı olarak kullanılıyor’
Kulp ilçesinin Akdoruk, Narlica ve İslamköy bölgelerinde ÇED raporu ya da arama ruhsatına ulaşılmadığı için hangi madenlerin arandığı henüz bilinmezken, Hasandin Yaylası’nda demir ve magnezyum madeninin arandığı tespit edildi. Diyarbakır Tabip Odası ve sağlık örgütlerinin hazırladığı rapora göre, özellikle magnezyumun havaya ve suya karışması sonucu bölge halkı ciddi tehdit altında.
Aydın, madenin özellikle çocuklarda zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, bölgedeki tarım ve hayvancılığın da bu maden arama çalışmaları nedeniyle tehlike altında olduğunu ifade etti. Maden arama faaliyetlerinin, küresel şirketlerin kazanç sağlarken halkı zehirlediğini söyledi.
Aydın, bölgenin insansızlaştırılma politikasıyla karşı karşıya olduğunu ve maden çalışmalarının köyleri boşaltma aracı olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.