• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Diyarbakır’da ‘Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi Sempozyumu’ başladı

Diyarbakır’da ‘Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi Sempozyumu’ başladı

Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilde gerçekleşecek olan sempozyumun açılışı programı tarihi Sur ilçesinde bulunan Surp Giragos Kilisesi’nde yapıldı.

Diyarbakır’da ‘Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi Sempozyumu’ başladı
Diyarbakır’da ‘Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi Sempozyumu’ başladı
Şirin Bayık
  • Yayınlanma: 27 Eylül 2024 11:57
  • Güncellenme: 27 Eylül 2024 13:29

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi ile Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ‘7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu’ Diyarbakır’da, 16 ülkeden katılım ve bildirilerle başladı.

İki gün sürecek sempozyumun açılışı programı tarihi Sur ilçesinde bulunan Surp Giragos Kilisesi’nde yapıldı.

Açılışta Düzenleme Kurulu’ndan Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mahsum Çiya Korkmaz, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Onur Özergene, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nusret Suna, Dicle Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak, DTSO Yüksek İstişare Kurulu üyesi Burç Baysal, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Gulan Önkol, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun konuştu.

7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu’nun açılış konuşmasını İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mahsum Çiya Korkmaz yaptı. Korkmaz’ın açılış konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“*Bugün yurtdışından ve yurtiçinden misafirlerimizle Amed’te, Diyarbakır’da; medeniyetlerin doğduğu kadim bir kentte buluştuk. Yaklaşık 12.000 yıllık bir geçmişe sahip bu kentte ‘insanlığın ortak mirası’ kabul görülen tarihi yapıları nasıl koruyacağımızı ve geleceğe güvenle nasıl devredeceğimizi konuşacağız.

*İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır ve Ankara Şubeleri olarak böyle bir organizasyonu gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu organizasyonun Diyarbakır’da gerçekleşiyor oluşu bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır.

*Diyarbakır Surları, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun, en geniş ve en sağlam ikinci surudur.

*Sempozyumumuzun açılış konuşmalarını Ortadoğu’nun en büyük Ermeni kilisesi Surp Giragos’ta yapıyoruz. Hemen yakınımızda bulunan Ulu Camii Anadolu’nun ilk camisidir. 2015 yılında da Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.

*Ne yazık ki 2016 senesinde Sur’da yaşanan çatışmalı iklim, bu kadim kente geri dönüşü olmayacak zararlar verdi. Dört Ayaklı Minare’nin ayaklarında hâlâ kurşun izleri bulunmaktadır.

*Yaşadığımız bu vahim durumu aklımızın bir köşesinde her daim diri tutmamız gerekmektedir. Böylelikle yıkmadan, insanları göç etmeye mecbur bırakmadan, bu kadim kente hassasiyetle yaklaşarak yerinde dönüşümün yol ve yöntemlerini bulmak mecburiyetindeyiz.

*Yaşadığımız bir diğer vahim hadise ise 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerdir. 50 binden fazla insanımızın hayatını kaybettiği, yüzbinlerce vatandaşımızın evsiz kaldığı bir sürecin manevi ağırlığını yaşadık.

*Depremden ötürü evi hasar almış insanlarımız için -bütün uyarılarımıza rağmen- Dicle Nehri kenarında bir çadır kent kurulmuştu. Bu çadır kentte sel meydana geldi ve ikinci kez bir doğa olayının bir afet haline geldiğine şahit olduk.

*Bugün burada, yalnızca Sur ilçemizin değil, tüm halkların ortak mirası olan bu kadim şehrin tarihsel ve kültürel değerlerine sahip çıkmak için bir aradayız.

*Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle, Sur’un tarihsel ve kültürel değerlerinin tüm dünya tarafından kabul edilen birer hazine olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.

*Bu yüzden, buradan açıkça ifade etmek isterim ki, yerel yönetimlerimizin tarihi yapıların korunması ve güçlendirilmesi konusundaki kararlılığı tamdır.

*Bu süreçte, elbette yalnızca tarihi yapıların değil, bu yapıların ruhunu oluşturan kültürel birikimi de yaşatmak birincil önceliğimiz olacaktır.”

Konuşmaların ardından program, Ma Music ekibinin müzik dinletisi ile son buldu.

Açılış programının ardından iki gün sürecek Sempozyum, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde akademik tartışma ve aktarımlarla devam edecek.

Uluslararası sempozyumda ilk kez Kürtçe sunum yapılacak. Açılış konuşmasında da Kürtçe bildiri okundu. Çok dilli olması planlanan sempozyumda etkinlikler Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilde gerçekleşecek.