• Ana Sayfa
  • Bilim
  • Dünya’nın ikinci bir uydusu olduğu doğrulandı

Dünya’nın ikinci bir uydusu olduğu doğrulandı

Gökbilimciler, Dünya’nın çekim gücüne kapılan 2024 PT5 adı verilen bir asteroidin mini bir Ay’a dönüştüğünü ortaya çıkardı.

Dünya’nın ikinci bir uydusu olduğu doğrulandı
Dünya’nın ikinci bir uydusu olduğu doğrulandı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 22 Kasım 2024 00:15

Çığır açan bir astronomik keşifle, bilim insanları Dünya’nın artık ikinci bir uydusu olduğunu doğruladı.

Madrid Complutense Üniversitesi’nden gökbilimciler bu ilginç olayı ilk kez 29 Eylül 2024 tarihinde Güney Afrika’nın Sutherland kentindeki güçlü bir teleskopla tespit etmişti.

Sadece 37 feet genişliğindeki küçük asteroit, Dünya’nın çekim gücüne geçici olarak kapılmış ve mini bir Ay’a dönüştü.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) gökbilimci olan Richard Binzel, “Bunlar belli bir sıklıkta meydana geliyor, ancak çok küçük oldukları ve tespit edilmeleri çok zor olduğu için nadiren görüyoruz. Ancak son zamanlarda araştırma kabiliyetimiz onları rutin olarak tespit etme noktasına ulaştı.” dedi.

Dünya’nın birincil uydusu 3,474 km çapa sahipken, 2024 PT5 nispeten küçük.

Dünya’nın birinci uydusu 300.000 kat daha geniştir Küçük boyutuna rağmen bu geçici uydu, kozmik komşuluğumuz ve Dünya’ya yakın nesnelerin dinamikleri hakkında değerli bilgiler sağlıyor.

Dünya’nın yeni mini ayının yolculuğu Asteroid 2024 PT5, Güneş’ten yaklaşık 149 milyon km uzaklıkta Dünya’nınkine benzer yörüngeler izleyen bir grup uzay kayası olan Arjuna asteroid kuşağına ait.

Bazı Arjuna asteroitleri gezegenimize yaklaşık 4,5 milyon yıl yakın mesafeden yaklaşabilir ve saatte 3.500 km daha az nispeten düşük hızlarda hareket edebilir.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı Horizons sisteminden alınan verilere göre, 2024 PT5’in Dünya’nın yörüngesinde kalış süresi kısa olacak.

Yakalama 29 Eylül 2024’te TSİ 15:54’te başladı ve 25 Kasım 2024’te TSİ 11:43’te sona ermesi bekleniyor.

1984 yılında Hawaii’de düzenlenen Kona Konferansı’nda bir araya gelen bilim insanları, Ay’ın bir gök cisminin Dünya’ya çarpması sonucu savrulan enkazdan oluşmuş olması gerektiği sonucuna varmıştı.