Fransa Başbakanı Michel Barnier, aşırı sağcı ve solcu milletvekillerinin verdiği gensoruyla hükümetinin düşmesinin ardından, istifa etmeye hazırlanıyor.
Muhalefet partileri, sosyal güvenlik bütçesinin oylanmadan geçirilmesine karşı çıkmış ve Barnier, Çarşamba akşamı yapılan güvensizlik oylamasıyla cezalandırılmıştı.
Üç ay önce göreve gelen Barnier, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifasını onaylamasıyla birlikte Fransa tarihinin en kısa süre görev yapan başbakanı olacak.
Fransız medyası, Barnier’in Elysee Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Macron ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdiğini ve ardından sarayı terk ettiğini duyurdu. Ancak Barnier’in istifasına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Yeni başbakanın, Barnier kabinesinin düşüşüne yol açan zorluklarla karşılaşması bekleniyor.
Macron’un, hızlı bir şekilde yeni bir başbakan atamayı hedefliyor. Reuters’ın iddiasına göre, Macron’un Cumartesi günü Notre-Dame Katedrali’nin yeniden açılış töreninden önce yeni başbakanını belirlemeyi planladığı belirtildi.
Macron’a eleştiriler artıyor
Fransa’daki krizle ilgili sorumluluk büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Macron’a yükleniyor. Aşırı sağcı Marine Le Pen, Çarşamba gecesi TF1 TV’ye verdiği demeçte, “Emmanuel Macron, mevcut durumun baş sorumlusudur” dedi ve Haziran ayında yaptığı erken seçim çağrısının kriz ortamını hızlandırdığını vurguladı.
Fransa’da bir hükümetin güvenoyu kaybetmesi son olarak 1962 yılında, Georges Pompidou’nun hükümetinin düşüşüyle yaşanmıştı.
Ekonomik belirsizlik ve riskler
Fransız medyasının anketlerine göre, seçmenlerin çoğunluğu parlamentonun Barnier’in düşürülmesi kararını onaylarken, bunun ekonomik ve siyasi sonuçları konusunda büyük endişeler bulunuyor. Anketlerde, siyasi belirsizliğin ekonomik gidişatı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiliyor.