Gerçek kimliği yıllardır doğrulanamayan ve spekülasyon konusu olan,bu nedenle de ‘gizemli sokak sanatçısı’ olarak bilinen Banksy, 5 Ağustos’tan bu yana her gün saat 13:00’te Londra sokaklarını ‘hayvan serisi’ adlı performansıyla süslüyor. Çalışmalarında, anti-militarist, ekolojist, insan merkezci olmayan, hayvan hakları savunucusu ve tüketim çılgınlığını eleştiren bir duruş sergileyen Banksy’nin ‘hayvan serisinin’ son çalışması ‘gergedan’ oldu.
Hakkında ilham aldığını söylediği Massive Attack grubu kurucu üyesi olan Robert del Naja -3D ya da birlikte sokak sanatı yapan bir sanatçı kolektifi olduğu şeklinde spekülasyonlar olan Banksy’nin ‘hayvan serisinin’ aynı gün sergilediği ilk çalışmaları Londra’nın Kew Green ve Kew Bridge semtlerinde, bir güvenlik kamerasına bakan keçi ile kapalı pencerelerden hortumlarını birbirine uzatmış iki fil oldu.
Graffiti sanatında devrim yarattığı söylenen, ancak kendisini Instagram hesabından ‘fazla abartılmış bir graffiti sanatçısı’ olarak tanımlayan Banksy, ‘hayvan serisinin’ üçüncüsünde, Londra’daki bir metro istasyonunun köprüsünden sallanan üç maymunu resmetti.
Banksy serinin dördüncü çalışması olarak yine Londra sokaklarında bir uydu antenine resmedilmiş ‘uluyan bir kurt’ graffitisini resmetti. Ancak sanatçının bu çalışmasının akıbeti, diğerlerinden farklı oldu. Eser bir saat gibi kısa bir süre içinde ‘maskeli bir grup’ tarafından çalındı.
Graffiti sanatı genellikle izinsiz yapıldığından, kimliğini gizlemesi ve ‘gizemli kalması’ bu bağlamda anlaşılır olan Banksy’nın, beşinci çalışmasının ‘konukları’ bu kez Londra’nın kuzeydoğusundaki Walthamstow’da bulunan bir balık restoranında balık yiyen pelikan silüetleri oldu.
Banksy serinin altıncı çalışması olarak, Londra’nın kuzeybatısında boş bir reklam panosuna yaptığı bir gerinen kedi silueti, sergilendikten saatler sonra kaldırıldı. Çevrede bulunanlar, eserin indirilmesini yuhaladı. Londra polisi, eserin sergilendiği alana ‘güvenlik’ bariyeri koydu.
Banksy, eserin sergilendiği yer itibarıyla O’nun çalışması olup olmadığı spekülasyon konusu olan yedinci çalışmasını ise, polis nöbetçi kulübesine çizilen piranalardı. Diğer çalışmalarını genelde binalar üzerine resmettiği için bu performansı tartışma konusu olan Banksy, bu çalışmanın kendisine ait olduğunu Instagram hesabından doğruladı. Banksy’nin eseri çizdiği kulübe 1990’larda IRA eylemlerini izleyen polislere ait, Londra’daki çok sayıda benzerinden biriydi.
Londra sokakları ve duvarları şimdi, anonimliği aktivizminin ve sanatının önüne geçip geçmediği tartışma konusu olan, ancak popülerliği tartışma götürmez olan Banksy’nin yeni çalışmalarını bekliyor.