Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Çarşamba günü mesajlaşma platformunun yasadışı faaliyetler için kullanıldığı iddiaları üzerine dört gün süren sorgulamanın ardından serbest bırakıldı.
Telegram kurucusu Durov, geçen ay içlerinde çocuk istismarı ve uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere 12 suç ihlali iddiasıyla hakkında açılan adli soruşturma kapsamında, Paris dışındaki Le Bourget Havaalanı’nda gözaltına alınmıştı.
4 gün süren sorgulamanın ardından Fransız savcıları, Durov’un serbest bırakıldığını açıkladı. Paris Savcılığı’ndan yapılan açıklamada, “Soruşturma hakimi, Pavel Durov’un polis gözetimine son verdi. İlk duruşma ve olası bir iddianame için mahkemeye çıkaracak” ifadeleri kullanıldı.
Hem Rus hem de Fransız vatandaşı olan Durov’un hakkında çıkan iddialar arasında, Telegram’ın çocuklara yönelik cinsel istismar malzemesi, uyuşturucu kaçakçılığı, dolandırıcılık ve organize suç işlemlerine yataklık etmek için kullanıldığını bilmesine rağmen, uygulama hakkında yasaların gerektirdiği durumlarda yetkililere bilgi veya belge paylaşmayı reddettiği yer alıyor.
Kardeşi hakkında yakalama kararı
Öte yandan, Fransa’da siber suçlarla bağlantılı olarak gözaltında tutulan Telegram kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’un erkek kardeşi Nikolay hakkında da geçtiğimiz mart ayında yakalama kararı çıkartıldığı belirtiliyor. Suçlamaların ise aynı olduğu ifade ediliyor.
Paris Savcılığı ise soruşturmanın gizli olması dolayısıyla Nikolay Durov ile ilgili soruya “Bu aşamada davada sorgulanan tek insan Pavel Durov” şeklinde yanıt verdi. Kardeşi Nikolay Durov’un şu anda nerede olduğu ise bilinmiyor.
Uluslararası tepki ve destek
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Durov’un “yasal savunması için gerekli tüm haklara sahip olmasını” umduğunu söyledi. Peskov ayrıca Moskova yönetiminin bir Rus vatandaşı olarak Telegram CEO’suna “gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır” olduğunu ekledi. Peskov, “Ancak Durov’un aynı zamanda Fransa vatandaşı olması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor,” dedi.
Telegram’ın yıllarca resmi olarak yasaklanmasına rağmen yaygın olarak kullanıldığı İran’da, Durov’un Fransa’da tutuklanması ile ilgili İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, internet yönetimini “ihlal edenlere” karşı “katı” davrandığı için Fransa’ya üstü kapalı bir övgüde bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron pazartesi günü yaptığı açıklamada Durov’un tutuklanmasının siyasi bir hamle olmadığını, bağımsız bir soruşturmanın parçası olduğunu belirtti.
Durov’un ayrıca Telegram’ın merkezinin bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlığı da bulunuyor.
BAE Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, “davayı yakından takip ettiklerini” ve Fransa’dan Durov’a “gerekli tüm konsolosluk hizmetlerini acil bir şekilde” sağlamasını istediğini belirtildi.