HTŞ’nin Halep’e yönelik saldırısı 2’nci gününde

HTŞ’nin saldırıları 2’inci günde devam etti. Halep’in batı kırsalında ve İdlib’in Seraqib kasabasına ilerleyen HTŞ, stratejik öneme sahip bazı bölgeleri ele geçirdi.

HTŞ’nin Halep’e yönelik saldırısı 2’nci gününde
HTŞ’nin Halep’e yönelik saldırısı 2’nci gününde
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 28 Kasım 2024 13:27
  • Güncellenme: 28 Kasım 2024 23:43

Suriye’nin Halep ve İdlib illerinde Suriye Devleti ile El Kaide kökenli Heyet Tahrir Şam (HTŞ) arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Çatışmalar ilk olarak dün sabah erken saatlerde Halep ilinin batı kırsalında başladı ve gün boyunca sürdü.

Cihatçı gruplar, Halep kent merkezinin 5 kilometre yakınına kadar yaklaşdı ve 250 kilometrekarelik bir alanın kontrolünü ele aldı.

Cihatçılar ayrıca günün ilk saatlerinde Halep Neyrap Askeri Havaalanı’na dronlarla saldırdı ve 1 helikopteri imha etti.

Heyet Tahrir Şam’ın kontrolünü ele aldığı bölgelerde Suriye Devleti’ne ait ağır silah ve askeri araçlarının ele geçirdiği ileri sürüldü.

Cihatçıların, Suriye askerini esir aldığı belirtildi.

İdlib’te çatışmalar 

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ilinin doğusundaki Serakip bölgesinde de sabah saatlerinde çatışmalar başladı. Cihatçı grupların, Suriye Devleti’nin kontrolündeki Trimbe, Dadih, Keferbattih, Cubas ve Şabur köylerini ele geçirdiğini aktardı. Çatışmaların şiddeti artarak devam ederken, bu sabah saatlerinde yeni cepheler oluştu.

SOHR: Askerler rehin aldı 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), şimdiye kadar devam eden çatışmalarda 52 Heyet Tahrir El Şam üyesi ile 37 Suriye askerinin öldüğünü açıkladı. Çatışmalarda 5 Suriye askerinin de rehin aldığını belirten SOHR da silah depoları, askeri araçlar ve ağır silahların ise ele geçirildiğini belirtti.

HTŞ Halep’e ilerliyor 

SOHR, HTŞ’nin Halep’in doğu kırsalında ilerlediğini, eski Halep-İdlib yoluna yaklaştıklarını ve Halep kentine 10 kilometre, Nibul ve Zehra’ya ise birkaç kilometreye kadar yaklaştıklarını bildirdi.

SOHR’a göre, HTŞ, çatışmaların başlamasından bu yana 12 saatten kısa bir sürede 21 köy, belde ve önemli noktada kontrolü ele geçirdi.

Bu önemli noktalar arasında 46. Alay ile Halep’in batı kırsalında bulunan Orm El Kubra, Encara, Orm El Suxra, Şêx Eqîl, Bala, Acil, Uwêcil, Hote, Til, Deba, kargeha Ziêtirî, Hêrdirkil, Qubtan El Cebel, Selom, Cumiyet El Meerî, Cumiyet El Seidiye, Qasimiye, Keferbisên, Hor, Eznar, Beserton yer alıyor.

SOHR, Suriye ordusunun Suriye’nin kuzeybatısındaki noktalara yüzlerce obüs topu ile saldırdığını, Şam ve Rusya’ya ait savaş uçaklarının ise 26 kez HTŞ’nin bulunduğunu noktalarını bombaladığını aktardı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan açıklama 

MSB kaynakları, Bakanlık’ta düzenlenen basın bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalar ile ilgili sorular üzerine kaynaklar, “Bölgedeki bazı yerel grupların başlattıkları hareketliliği ve buna bağlı gelişmeleri yakinen takip etmekteyiz. Birliklerimiz için her türlü tedbiri aldık ve almaya da devam etmekteyiz” yanıtını verdi.

Çatışmalar Arap basınında geniş yer aldı 

Halep’te HTŞ ile Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Sky News Arabiya, gelişmeyi “Şiddet yanlısı silahlı gruplar Halep’te Suriye ordusuna saldırdı” başlığıyla duyurdu. Çatışmalarda her iki tarafta da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

Haberde, bu türden bir çatışmanın, 2020 yılında Rusya ile Türkiye arasında varılan ateşkes anlaşmasından bu yana ilk kez yaşandığı vurgulandı. Hatırlanacağı üzere, Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklerken, Türkiye bölgede çeşitli silahlı gruplara destek sağlıyor.

Bu gelişmenin, İsrail’in Suriye’ye yönelik uyarılarının artması ve ülkedeki ABD güçlerine düzenlenen saldırılardaki artışın hemen ardından yaşandığına dikkat çekiliyor.

El-Hura ağı ise Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmaların Türkiye ile Rusya ve Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerdeki belirsizlikle aynı dönemde gerçekleştiğini belirtti.

Haberde, “Ankara ve Şam, son dönemde diyalog başlatma yönünde bazı adımlar attı ancak somut bir ilerleme kaydedilemedi. Şam hükümeti, Türkiye ile müzakereler için Türk güçlerinin Suriye’den tamamen çekilmesini ön şart olarak sunuyor.” ifadelerine yer verildi.

HTŞ’nin saldırıları ikinci günde devam etti

HTŞ’nin saldırıları 2’inci günde devam etti. Halep’in batı kırsalında ve İdlib’in Seraqib kasabasına ilerleyen HTŞ, stratejik öneme sahip bazı bölgeleri ele geçirdi.

HTŞ , Halep’in batı cephesinde Bumiyet Rif El Muhendisin El Sani’nin güneyindeki Şeyh Elî köyü ile İdlib’in Dadih ve Kefer Betîh köylerini kontrol altına aldı. Bu köyler, Halep ile Şam’ı birbirine bağlayan kritik M5 karayoluna sadece 2 kilometre mesafede bulunuyor.

Edinilen bilgilere göre, HTŞ Halep ve İdlib kırsalında toplamda 22’den fazla köyü ele geçirdi. Çatışmalarda 130’u aşkın HTŞ’li ve Suriye ordusu askerinin öldüğü belirtiliyor.

HTŞ, Şam hükümetine ait ilaç fabrikaları ve bilimsel araştırma merkezlerinin bulunduğu Xan El Esel köyünü ele geçirmek için yoğun saldırılar gerçekleştiriyor.

Buna karşılık, İsrail ordusu Halep’in batısındaki Kefercum, Hiretan ve Endan köylerinde yeniden mevzilenmeye çalışıyor. İsrail ordusu, HTŞ saldırılarına karşı koymak ve stratejik yolları korumak için bölgeye takviye kuvvetler gönderdi.

Mart 2020’den bu yana ilk kez savaş hattına giren Rusya ve Şam hükümetine ait savaş uçakları, çatışmaların sürdüğü “silahtan arındırılmış bölge”ye 40’tan fazla hava saldırısı düzenledi. Ayrıca bölge, yüzlerce füze ve topçu saldırısına hedef oldu.

HTŞ nedir, nereyi kontrol ediyor?

Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib, Esad karşıtı silahlı cihatçı grupların ellerinde kalan son kaleleri. Şam yönetiminin 2015’te kontrolünü kaybetmesinden bu yana İdlib birçok rakip muhalif grubun kontrolü altına girdi. İdlib’in hakimiyeti şu an HTŞ’nin elinde.

HTŞ’nin eski ismi ‘Nusra Cephesi’ydi.

Suriye’deki muhalif gruplar El Kaide bağlantıları sebebiyle Nusra Cephesi’yle işbirliği yapmayı reddederken, örgüt 2017’de El Kaide’yle bağlarını kopardığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), ABD ve Türkiye, HTŞ’nin El Kaide ile bağlantısı olduğunu düşünüyor ve HTŞ’yi terör örgütü olarak görüyor.

HTŞ, Türkiye destekli silahlı grupların çoğunu İdlib’den çıkardıktan sonra İdlib’de fiili idari kontrolü ele aldı.

Şam yönetimine muhalif Türkiye’yle Şam yönetiminin müttefikleri Rusya ve İran, 2017’de Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmelerinde çatışmaları azaltmak için İdlib’in de aralarında bulunduğu çatışmasızlık bölgeleri oluşturma kararı aldı.

Sonraki yıl Rusya’yla Türkiye, İdlib’de muhalifler ve Suriye Ordusu arasında tampon bölge oluşturmak üzere anlaştı.