Halep’in Kürt mahalleleri dışında kalan bölgelerinin ablukaya alınmasıyla sonuçlanan son çatışmalar, 2020’den bu yana cephe hatlarının büyük ölçüde sabit kaldığı savaşta son yılların en büyük saldırılarından biri olarak değerlendiriliyor.
2016’da Rusya’nın hava desteğiyle Esad rejiminin Halep’i geri almasının ardından şehir ilk kez cihatçı grupların hedefi oldu.
Silahlı gruplar ve rejim güçleri karşı karşıya
Saldırıyı yöneten gruplar arasında Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ) ve Türkiye destekli gruplar bulunuyor. Halep’e yönelik saldırı 27 Kasım’da başladı. Önceki gün kent merkezi HTŞ’nin denetimine geçti. Çatışmalar kent merkezinin etrafında yoğunlaştı.
Hama kırsalında savunma hattı
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre rejim güçleri, Hama’nın kuzey kırsalındaki Taybat el-İmam şehri ve çevresinde yoğun savunma hattı oluşturdu.
Rusya ve Suriye savaş uçakları, cihatçı örgütlerin mevzilerine yönelik yoğun bombardımanlarını devam ettiriyor . İdlib ve kuzey Suriye’de devam eden hava saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.
Tel Rıfat ise cihatçı örgütler tarafından kuşatma altına alındı. Özellikle bu bölgede ağırlıklı olarak Afrin’de göç edenler bulunuyor. Tel Rıfat’ın doğusunda Mare ve kuzeyinde ise Türkiye’nin kontrolünde olan Azez bulunuyor.
Yeni cephe açılır mı?
Bu çatışmaların Orta Doğu’da yeni bir şiddet dalgası yaratma potansiyeli taşıdığı belirtiliyor.
İsrail ordusunun Gazze’de Hamas ile çatıştığı, Lübnan’da Hizbullah ile ateşkes ilan ettiği bir dönemde, Suriye’deki bu gelişmeler dikkat çekiyor.
Independent’ta yer alan habere göre, bu durum Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin Suriye’de doğrudan çatışma riskini artırabileceği iddia ediliyor.
Halep’in tarihi önemi
Tarih boyunca önemli ticaret yollarının kesişme noktası olan Halep, savaş öncesinde 2,3 milyon insana ev sahipliği yapıyordu. 2012’de şehrin doğusunu cihatçı gruplar ele geçirdi.
2016’da Rusya’nın desteğiyle Halep’i ele geçiren Esad güçleri, son günlerde şehirdeki güçlerini kaybetti.
Şehirde sivillerin büyük bir kısmı tahliye edilirken, cihatçı gruplar sokaklarda devriye gezdi. Ayrıca Halep’te Hizbullah milisleri yoğun bir varlık gösteriyor. İsrail son dönemde İran üslerini ve Hizbullah noktalarını hedef alan saldırılar düzenlemişti.
Suriye ve Rusya hava saldırılarını artırdı
Suriye Sivil Savunması’na göre Kuzeybatı Suriye’de Rusya ve Suriye hükümetinin düzenlediği hava saldırılarında en az 25 kişi hayatını kaybetti.
Rus ve Suriye jetleri, Pazar günü kuzey Suriye’deki İdlib kentini hedef aldı. Bu saldırılar, Beşar Esad’ın Halep’e giren cihatçı örgütleri bastırma taahhüdünün ardından geldi.
Reuters’a göre, Pazar günü İdlib ve Halep çevresindeki bölgelerde düzenlenen hava saldırılarında ölenler arasında 10 çocuk bulunuyor. 27 Kasım’dan bu yana Suriye ve Rusya’nın saldırılarında ölen sivillerin sayısı 56’ya yükseldi; bunların 20’si çocuktu.
SOHR: En az 311 kişi öldü
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre dördüncü günbden itibaren devam eden çatışmalarda en az 311 kişi öldü. Bunların 183’ü HTŞ ve müttefik cihatçı gruplardan, 100’ü asker ve hükümet yanlısı güçlerden, 28’i de sivillerden oluşuyor.
Uluslararası tepkiler
ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere, yaptıkları ortak açıklamada tarafları sükunete davet ederken sivillerin ve altyapının korunması çağrısında bulundu.
Türkiye destekli gruplar ise Kürt grupların kuzeydoğu Suriye’den Tel Rıfat’a insani koridor açma girişimlerini engelledi.
Kürtler ve Türkiye
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, kuzeybatı Suriye’de Kürt mahallelerini korumak için direnmeye devam ettiklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin güvenliğine yönelik tehditlere izin vermeyeceğini belirtti.