• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Hatay’da 6 bin yıllık antik kentin meclis binası restore ediliyor

Hatay’da 6 bin yıllık antik kentin meclis binası restore ediliyor

Epiphaneia Antik Kenti’nde sürdürülen arkeolojik çalışmalarda, Roma Dönemi’ne ait meclis binası restore ediliyor

Hatay’da 6 bin yıllık antik kentin meclis binası restore ediliyor
Hatay’da 6 bin yıllık antik kentin meclis binası restore ediliyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 17 Ağustos 2024 16:38
  • Güncellenme: 17 Ağustos 2024 16:43

Hatay’ın Erzin ilçesinde yer alan Epiphaneia Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik çalışmalar, Roma Dönemi’ne ait meclis binasının restorasyonuna yoğunlaşıyor. Bu önemli yapının restore edilip sağlamlaştırılması ve antik kente ören yeri statüsü kazandırılarak turizme açılması hedefleniyor.

Epiphaneia Antik Kenti’nde 2006 yılında başlayan kurtarma kazılarıyla, bölgenin ilk iskan tarihinin 6 bin yıl öncesine kadar uzandığı belirlendi. Hatay Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Özdilek’in bilimsel danışmanlığında sürdürülen çalışmalarda, 20 kişilik bir ekip görev alıyor. Antik kent, İssos Harabeleri olarak da bilinirken, burada Artemis Hamamı, sütunlu cadde, antik tiyatro ve Roma Dönemi’ne ait meclis binası gibi birçok önemli eser yer alıyor.

Meclis binasının restorasyonu

Doç. Dr. Banu Özdilek, Epiphaneia Antik Kenti’nin Hatay’ın en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olduğunu vurgulayarak, meclis binasının Kilikya antik bölgesinde az bulunan bir yapı olması nedeniyle büyük önem taşıdığını belirtti. Özdilek, “Bu yapı, Hatay’ın Roma Dönemi’ne ait tek meclis binası olup, aynı zamanda müzik salonu olarak da kullanılmıştır. Hedefimiz, binayı onarıp sağlamlaştırarak, antik kentin ören yeri statüsü kazanmasıyla birlikte turizme kazandırmak” dedi.

Meclis binasında yapılacak restorasyon çalışmalarının, yapının formu hakkında bilgi verecek kadar olacağını belirten Özdilek, çok az müdahale ile yapının ayağa kaldırılacağını ifade etti.

Epiphaneia Antik Kenti’nde sütunlu cadde ve su kemeri gibi diğer önemli yapıların da onarım ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Doç. Dr. Özdilek, bu çalışmalardan sonra antik kentin hak ettiği değeri bulacağını ve daha çok tanınacağını vurguladı. Ayrıca, kentin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne aday gösterilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Gece de ziyaret edilebilecek

Özdilek, “Erzin’in kültürel mirası için oldukça önemli olan bu kent, tüm tarihi yapıları ve dokularıyla ayakta duruyor. Hazırladığımız projelerin bir yıl içinde hayata geçirilmesini istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda Epiphaneia Antik Kenti’ni turizme kazandıracağız ve birçok insan burayı görmeye gelecek” şeklinde konuştu.

Son olarak, gece arkeolojisi için de planlar yapıldığını belirten Özdilek, su kemerlerine zarar vermeden yapılacak ışıklandırma çalışmalarıyla antik kentin gece de ziyaret edilebileceğini sözlerine ekledi.