Hawaii Üniversitesi iddiası: Yeni bir insan türü keşfettik

Nature Communications’ta yayımlanan araştırma makalesinde yaklaşık 300.000 yıl önce doğu Asya’da yaşadığı belirtilen yeni olası insan türüne ‘Homo juluensis’ adı verildi.

Hawaii Üniversitesi iddiası: Yeni bir insan türü keşfettik
Hawaii Üniversitesi iddiası: Yeni bir insan türü keşfettik
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 1 Aralık 2024 09:44

Hawaii Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Profesör Christopher J. Bae ve ekibi, Denisovalılar gibi geçmişleri halen çözülemeyen gizemli grupları da içeren yeni bir insan türü bulmuş olabileceklerini açıkladı.

Saygın bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlanan araştırma makalesinde yaklaşık 300.000 yıl önce doğu Asya’da yaşadığı belirtilen bu yeni olası insan türüne ‘Homo Juluensis’ adı verildi.

Bae, 30 yıldan uzun süredir Asya’daki insan atalarını inceliyor. Nature Communications’da yayınlanan son araştırması, Orta Pleistosen’in sonu ve Geç Pleistosen’in başında bölgede bir arada yaşamış farklı türdeki insan benzeri canlılara dair bilgi karmaşasının bir kısmını çözmeye yardımcı oldu.

Araştırmada Bae ve ekibi, Çin, Kore, Japonya ve Güneydoğu Asya’da bulunan eski insan fosillerini tasnif etmek ve incelemek için daha net bir sistem oluşturdu.

Analizler, Homo Juluensis türünün küçük gruplar halinde yabani atları avladığını ve yaklaşık 50.000 yıl önce ortadan kaybolmadan önce hayatta kalmak için taş aletler ve muhtemelen işlenmiş hayvan postları yaptığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, türün küçük gruplar halinde yaşadığına ve büyük ihtimalle modern insanların 120 bin yıl önce Avrupa ve Asya’ya göç etmeye başlamasıyla ortadan kalktığına inanıyor.

Homo Juluensis, daha soğuk ve kuru hava koşullarının gelmesine neden olan buzul döneminin yaşandığı dramatik bir iklim değişikliği sırasında yaşadı.

Homo Juluensis türünün küçük gruplar halinde yaşaması, onları şiddetli hava olaylarına maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyordu.