HPV aşısı nedir?
HPV aşıları, özellikle yüksek riskli türlere karşı en etkili korunma yöntemlerinden biridir. Aşı, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere HPV’nin neden olduğu birçok sağlık sorununu önleyebilir.
Ancak Türkiye’de HPV aşısı henüz ücretsiz değildir. Feministler ve LGBTİ+’lar başta olmak üzere hak savunucuları, aşının ücretsiz sağlanması için uzun süredir mücadele ediyor.
Feminist Dayanışma, EŞİTİZ, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği gibi gruplar, “Aşı, test ve tedavi ücretsiz olmalıdır!” çağrısı yaparak, HPV aşısının herkes için ulaşılabilir olmasını talep ediyor.
Kampanya yürütücüleri uzun yıllardır, “HPV aşısı lüks değil, bir temel sağlık hakkıdır” sözünü gündeme getiriyor.
Rutin sağlık kontrolleri nelerdir?
Rahim ağzı kanseri, düzenli tarama testleri ile erken dönemde teşhis edilip önlenebilir. Bu nedenle, rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri tespit etmek için ‘Pap Smear testi’ ve virüsün varlığını ve türünü belirlemek için ‘HPV testi’ yapılır.
Ancak Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, 30-65 yaş aralığındaki kadınlar için Pap Smear ve HPV testlerini ücretsiz olarak sunmaktadır. Savunucular, 30 yaş altındaki kadınların da bu testlere erişim hakkı olması gerektiğini belirtiyor.
Korunma yöntemleri nelerdir?
HPV’nin bulaşmasını tamamen önlemenin bir yolu olmasa da, bulaşma riskini azaltmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir:
Kondom, HPV’ye karşı tam koruma sağlamaz, ancak bulaşma riskini ciddi oranda azaltır.
Güvenli cinsellik hakkında bilgi sahibi olmak, HPV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmada önemlidir.