• Ana Sayfa
  • Ekoloji
  • DSÖ danışmanı: ‘İklim değişikliği yeni bir salgına yol açabilir’

DSÖ danışmanı: ‘İklim değişikliği yeni bir salgına yol açabilir’

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29 İklim Değişikliği Konferansı’nda, iklim krizinin sağlık üzerindeki etkileri tartışıldı. BM yetkilisi Issa, iklim krizinin fiziksel ve ruhsal sağlığı tehdit ettiğini vurguladı.

DSÖ danışmanı: ‘İklim değişikliği yeni bir salgına yol açabilir’
DSÖ danışmanı: ‘İklim değişikliği yeni bir salgına yol açabilir’
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 23 Kasım 2024 15:59
  • Güncellenme: 23 Kasım 2024 16:00

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Dr. Rita Issa iklim krizinin 2050 yılına kadar yeni bir salgına yol açabileceğini söyledi.

COP29’da Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Issa, iklim değişikliğinin insan sağlığını pek çok açıdan etkilediğini söyledi. Aşırı hava olayları, sıcak hava dalgaları ve salgın hastalıkların bu etkilerden yalnızca bazıları olduğunu belirten Issa, bu durumun özellikle savunmasız gruplar üzerinde ciddi sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

‘İklim değişikliği her gruptan insanın sağlığını tehdit ediyor’

Issa, aşırı sıcakların kalp sağlığı üzerindeki ciddi etkilerine dikkat çekerek, “Aşırı sıcaklar her yıl artan ölümlere neden oluyor. İklim değişikliği, özellikle yaşlılar, çocuklar, hamile kadınlar ve kronik hastalıklarla mücadele eden insanlar için büyük bir risk oluşturuyor” dedi.

Salgın hastalıklar ve iklim krizi bağlantısı

İklim krizi ile salgın hastalıklar arasındaki ilişkiye de değinen Issa, küresel ısınmanın hastalık taşıyıcı canlıların bölge değiştirmesine yol açtığını belirtti. “Sıtma ve dang humması taşıyan sivrisinekler bu duruma örnek. İklim değişikliği, yeni salgın risklerini artırıyor” diyen Issa, 2050’ye kadar yeni bir salgın yaşanmasının yüksek ihtimal olduğunu söyledi.

Sağlık altyapısı risk altında

Issa, iklim krizinin sağlık hizmetlerini de olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Özellikle küresel güney ülkelerinde sağlık altyapısı zaten zayıf. Aşırı hava olayları, bu altyapıya ciddi zararlar veriyor ve yeterli sağlık personelinin olmaması durumu daha da kötüleştiriyor” dedi.

COP29’da ‘sağlık ve iklim’ gündemi

COP29 kapsamında sağlığa özel bir bölüm ayrıldığını belirten Issa, konferansın sağlık açısından birçok olumlu gelişmeye sahne olduğunu söyledi. Azerbaycan ve Tonga’nın “İklim ve Sağlıkta Dönüştürücü Eylem İttifakı”na imza attığını hatırlatan Issa, “Sağlığı müzakerelerin merkezine koymak için hâlâ yapılacak çok şey var” diye konuştu.

Ruh sağlığı da tehdit altında

Issa, iklim değişikliğinin yalnızca fiziksel değil, ruhsal sağlığı da etkilediğini ifade ederek, “İklim krizine bağlı travmalar, kaygı ve depresyon gibi sorunlar artıyor. İnsanların doğayla ilişkilerindeki değişimler, ruh sağlığı üzerinde de yıkıcı etkilere yol açıyor” dedi.