• Ana Sayfa
  • Ekoloji
  • İliç’te ‘işçi kıyımına’ karşı yol kapama eylemi

İliç’te ‘işçi kıyımına’ karşı yol kapama eylemi

İliç’te madenciler ve yakınları yaşanan işçi kıyımına karşı seslerini duyurmak için servis yolunu kapattı.

İliç’te ‘işçi kıyımına’ karşı yol kapama eylemi
İliç’te ‘işçi kıyımına’ karşı yol kapama eylemi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 22 Ağustos 2024 12:20
  • Güncellenme: 22 Ağustos 2024 21:31

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nin işletmecisi Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş, işçilere gönderdiği bilgilendirme notu ile, yüzlerce işçiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Bugün madenciler ve yakınları yaşanacak işçi kıyımına karşı Anagold’un servis yolunu kapattı.

ANKA’da yer alan habere göre, Çöpler Altın Madeni’nin nizamiye kapısına yürümek isteyen işçi aileleri, “Önce topraklarımızı, sonra canlarımızı, en sonunda hayallerimizi çaldınız”, “Siyanürsüz topraklarımızı geri ver” dövizleri taşıyarak “Maden, toprakları terk et” sloganları attı.

Kadınlar protesto sırasında ellerinde “Önce topraklarımızı, sonra canlarımızı, en sonunda hayallerimizi çaldınız”, “Nerede devlet, nerede adalet”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Köyümüz harabe halkımız mağdur”, “Siyanürsüz topraklarımızı geri ver” dövizleri taşıdı.

İşten çıkarılan bir işçi, “Şu anda en büyük sıkıntı maden yetkililerinin bizi muhatap almaması” diye konuştu.

Bir kadın ise, “Bizim meramızı aldılar işçilerimizi de işten attılar, hakları yok. Biz işçilerimizi geri işe almalarını istiyoruz işe alamıyorlarsa meramızdan çıkıp gitsinler” dedi.

Babası işten çıkarılan bir kadın da, “Bize  işten çıkarılmalarla ilgili mail gönderdiler, babamı işten çıkarması için bir tane sebep yok ya. Kim biliyor işten niye çıktığını, hiç kimse bilmiyor. Kafasına göre işten çıkarmışlar… İster biber gazı, ister cop biz hakkımızı arayacağız. İlk önce ellerindeki kanı temizlesinler sonra bizi copla dövsünler” diye konuştu.

Anagold Madencilik işçileri işten çıkarma nedeni olarak, 188 gün önce şlam (tesisten çıkan kimyasal atık) kayması sonucu hayatını kaybeden dokuz işçinin ardından üretim faaliyetlerinin durdurulması ve belirsizliğin devam etmesini gösterdi.

Anagold tarafından çalışanlara 18 Ağustos Pazar günü “İş sözleşmesinin feshi ve ücretsiz izin süreci” konulu e-posta iletildi. E-postada üretim faaliyetlerinin durdurulması ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle zor kararların alınmasına mecbur kalındığı belirtildi ve işten çıkarmaların olacağı duyuruldu.

Şirket 19 Ağustos Pazartesi günü 187 işçiye bir e-posta göndererek, iş sözleşmesinin feshi bildiriminde bulundu.

Çöpler Altın Madeni havzasında Anagold’un dışında taşeron şirketlerin de çok sayıda işçiyi işten çıkarması söz konusu. Havzada yaklaşık 60 taşeron şirketin güvenlik, yemekhane, servis, temizlik gibi alanlarında yüzlerce çalışanı bulunuyor.

Geçtiğimiz 13 Şubat’ta Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü liç yığınının kayması sonucu 9 işçi toprak altında kalmıştı. Toprak altında kalan son işçinin cenazesine 10 Haziran’da ulaşılabilmişti. Hacmi yaklaşık 10 milyon m³ olarak hesaplanan siyanürlü kütlenin Sabırlı Deresi’ne doğru kayması sonucu toprak altındaki su kaynakları ve tarım arazilerinin siyanüre maruz kalması nedeniyle yaşanan facia iş cinayetinin yanı sıra ‘eko-kırım’ tartışmalarını da beraberinde getirmişti.