• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Imane Khelif’ten J.K. Rowling ve Elon Musk’a ‘siber taciz suçlaması’

Imane Khelif’ten J.K. Rowling ve Elon Musk’a ‘siber taciz suçlaması’

Suç duyurusunda yer almasa da, soruşturmanın bir parçası olan isimlerden biri de ABD eski başkanı ve 5 Kasım’daki seçimlerde tekrar aday olan Donald Trump. 

Imane Khelif’ten J.K. Rowling ve Elon Musk’a ‘siber taciz suçlaması’
Imane Khelif’ten J.K. Rowling ve Elon Musk’a ‘siber taciz suçlaması’
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 14 Ağustos 2024 20:40
  • Güncellenme: 14 Ağustos 2024 22:10

Paris 2024’te cinsiyetçi tartışmaların odağında yer alan Cezayirli boksör Imane Khelif, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları sırasında uğradığı çevrimiçi transfobik saldırılar nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. Khelif’in suç duyurusunda yazar J.K. Rowling ve iş insanı Elon Musk’ın da adı geçiyor.

Bianet’in haberine göre Fransız makamlarına sunduğu suç duyurusunda  Khelif  Rowling ve Musk’ın kendisine yönelik “ağır siber taciz eylemleri” gerçekleştirdiğini belirtti. Khelif’in Paris’teki avukatı Nabil Boudi her iki ismin de cuma günü Paris’te savcılık bünyesindeki çevrimiçi nefret karşıtı merkeze sunulan şikâyet dilekçesinde yer aldığını doğruladı. Boudi, müvekkiline yönelik saldırıları kadın düşmanı, ırkçı ve cinsiyetçi olarak tanımladı.

Savcılık bu isimler hakkında  iki ila beş yıl hapis ve para cezası talep edilebilir.  Suç duyurusunda yer almasa da, soruşturmanın bir parçası olan isimlerden biri de ABD eski başkanı ve 5 Kasım’daki seçimlerde tekrar aday olan Donald Trump.

Cinsiyetçi saldırılar nasıl gerçekleşti?

Khelif’i “bir kadının kafasına yumruk atmanın keyfini çıkaran bir erkek” olmakla suçlayan J.K Rowling, sosyal medyadan 14,2 milyon takipçisine Khelif ve İtalyan boksör Angela Carini’nin müsabakasından sonra bir fotoğraf paylaşarak transfobik saldırı gerçekleştirmişti.

Trump da, Carini ile Khelif’in karşılaşmasından bir fotoğraf paylaşarak “Erkekleri kadın sporlarından uzak tutacağım!” demişti.

Avukat Boudi, “Savcılıktan talebimiz, yalnızca bu kişileri değil, gerekli gördüğü herkesi soruşturması. Eğer dava mahkemeye taşınırsa, yargılanacaklar,” diye konuştu.

Boudi ayrıca, dava Fransa’da açılmış olmasına rağmen “denizaşırı ülkelerdeki kişilerin de yargılanabileceklerini” belirterek çevrimiçi nefret söylemiyle mücadele eden savcılığın diğer ülkelerle karşılıklı hukuki yardım talebinde bulunma yetkisine sahip olduğunu söyledi.

Boudi’ye göre, Khelif’e yönelik ayrımcı söylemlerde bulunan tanınmış figürlerin özür dilemesi de soruşturmayı etkilemeyecek.