Irak Parlamentosu’ndaki Kürt milletvekilleri, Kişisel Statü Yasası’ndaki değişiklik teklifinin aile ve toplum için büyük bir risk taşıdığına dikkat çekti. Parlamenterler, bu yasa tasarısının yasalar üzerinde mezhepsel bir içerik oluşturma amacı taşıdığını ifade etti.
Irak Parlamentosu’nda, 1959 yılında çıkarılan Kişisel Statü Yasası’nın 188’inci maddesini değiştirmeyi öngören bir yasa tasarısı, Şii bir grup milletvekili tarafından sunuldu. Tasarı, annelerin velayet haklarının ellerinden alınmasını ve 9 yaşındaki çocukların evlendirilmesinin serbest hale getirilmesini öngörüyor. 4 Temmuz’da parlamentoya sunulan yasa tasarısı, gelen tepkiler üzerine ileri bir tarihe ertelendi. Ancak yasa tasarısının geçme riski hâlâ devam ediyor.
Bu yasa değişikliği önerisine toplumun geniş kesimlerinden, özellikle kadınlardan, tepkiler gelmeye devam ediyor. Uzmanlar, bu yasanın kadın ve çocukların haklarını ihlal edeceğini belirtiyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kürt parlamenterler, endişelerini dile getirdi.
‘Sorunlara yol açar’
YNK’nin Irak Parlamentosu milletvekili Çiro Heme Şerif, Kişisel Statü Yasası’nda yapılmak istenen değişikliğin ciddi sorunlar barındırdığını vurguladı. Şerif, “Kürt parlamenterler olarak bu yasa tasarısının parlamentodan geçmemesi konusunda hemfikiriz. Çünkü yasa değişikliğinin içeriği toplumda ciddi sorun ve çelişkilerin gelişmesine neden olacaktır” dedi.
‘Değişiklik mezhepçilik içeriyor’
Yekgirtû (İslami Birlik Partisi) milletvekili Musena Emin ise, bu yasa değişikliğini onaylamayacaklarını ifade etti. Emin, tasarının mezhepçilik içerdiğini ve bu haliyle kabul edilmesi durumunda Irak’ı kaosa sürükleyebileceğini belirtti. Ayrıca, Irak’ın tüm bileşenlerinin haklarını ve çıkarlarını gözeten medeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.
ABD, Irak’taki durumdan endişeli
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, dün (20 Ağustos 2024) sosyal medya platformu x üzerinden Irak’ta Kişisel Statü Yasası’nın değiştirilmesi konusunda bir paylaşımda bulundu.
Vedant Patel yaptığı paylaşımda, “Kadınların ve çocukların haklarını baltalayabilecek Irak Kişisel Statü Yasası’nda önerilen değişiklikler konusunda endişeliyiz. Iraklıları hem din veya inanç özgürlüğüne hem de kadın ve çocukların haklarına tam saygı gösterecek bir diyaloğa çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.