Irak, Haşdi Şabi’nin Suriye’ye girdiği iddialarını yalanladı

Suriye Ordusu’na dayandırılan iddialara göre İran destekli olduğu söylenen bir grup, cihatçı örgütlerle çatışan Suriye ordusuna destek vermek üzere Irak’tan Suriye’ye girerek, ülkenin kuzeyine doğru ilerlemeye başladı. Irak, Haşdi Şabi’nin Suriye’ye girdiği iddialarını yalanladı.

Irak, Haşdi Şabi’nin Suriye’ye girdiği iddialarını yalanladı
Irak, Haşdi Şabi’nin Suriye’ye girdiği iddialarını yalanladı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 2 Aralık 2024 14:38
  • Güncellenme: 2 Aralık 2024 15:32

İngiliz medyasında yer alan bilgilere göre, Suriye Ordusu’ndan iki kaynak, İran destekli milislerin gece saatlerinde Irak’tan Suriye’ye giriş yaptığını ve muhaliflerle mücadele eden Suriye Ordusu’na takviye amacıyla Suriye’nin kuzeyine doğru yola çıktığını ifade etti.

Suriye’deki Esad yanlısı medya Sağlık Bakanı Ahmed Damiriye’ye dayandırdığı haberlerinde, Halep’teki ambulansların ve acil servislerin saldırıların ardından iki gün boyunca devre dışı kaldıktan sonra yeniden çalışmaya başladığını kaydetti.

Suriye’nin ulusal haber ajansı da gece boyunca, muhalif güçlerin eline geçen Halep’teki telefon şebekesinin “önemli ölçüde hasar gördüğünü ve bazı santrallerin hizmet dışı kaldığını” bildirdi.

Suriye devlet haber ajansı ise Suriye ve Rusya’nın ortak savaş uçaklarının Halep’in güneydoğusunda yer alan El-Safira kasabasındaki  muhalif gruplara hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Pezeşkiyan: Suriye’deki son olaylar ciddi endişelere neden oldu

İran medyasında yer alan habere göre, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani telefonla görüştü.

Pezeşkiyan’ın “İslam toplumunun bölgede terörizmin yayılmasını önlemek için birleşmesi ve birlikte çalışmasının elzem olduğunu” söylediği ve İsrail’in “İslam ülkeleri arasında güvensizlik, anlaşmazlık ve çatışma” yaymaya çalıştığını öne sürdüğü belirtildi.

Tahran’dan Esad yönetimine destek

İran Dışişleri Bakanı Abas Arakçi de dün Suriye’nin başkenti Şam’a giderek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ve yönetimine destek vermişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Baghaei de yaptığı açıklamada, İran’ın askeri danışmanlarının Şam’ın talebi üzerine Suriye’de kalmaya devam ettiğini söyledi.

İsrail, İran’ın Suriye’ye destek güçler göndermesinden endişe ediyor

Öte yandan İsrail’in, Suriye’deki olayları ve gelişmeleri yakından izlediği ve İran’ın Suriye’ye destek güçler göndermesinden endişe ettiği bildirildi.

Bu çerçevede İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu endişe nedeniyle Suriye konusunda ikinci bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi.

Irak, Haşdi Şabi’nin Suriye’ye girdiği iddialarını yalanladı

Irak, Haşdi Şabi’ye bağlı güçlerin Suriye ordusuna destek vermek için Suriye’ye gönderildiği yönündeki haberleri yalanladı.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Miri ile Irak Sınır Kuvvetleri Komutanı Muhammed Abdulvahab Sukkar, Irak sınırındaki güvenlik önlemlerine ilişkin başkent Bağdat’ta düzenledikleri ortak basın toplantısında, Haşdi Şabi birliklerinin Suriye rejim güçlerine destek vermek için Suriye’ye geçtiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Batı’dan çağrı 

Batı dünyasının önde gelen ülkeleri ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere, Suriye’de çatışan taraflara gerilimi düşürme çağrısında bulundu.

ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere tarafından imzalanan ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride, “Suriye’deki gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve tüm tarafların gerilimi düşürmesini, insanların daha fazla göçe zorlanmaması ve insani yardımların kesilmemesi için sivil halkın ve altyapının korumasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, şu an yaşanan çatışmaların, Suriye’deki sorunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 numaralı kararı doğrultusunda Suriye yönetimi altında siyasi bir çözüme kavuşturulabileceğini gösterdiği vurgulandı.

BM’nin en üst kurulu olan Güvenlik Konseyi bugüne dek Suriye İç Savaşı ile ilgili çok sayıda karar aldı. Bunlardan biri olan 18 Aralık 2015 tarihli, 2254 numaralı kararın maddelerinden biri, Suriye’de hükümet ile muhalefet arasında barış görüşmelerine aracılık edilmesini öngörüyor.

2011’den bu yana devam eden iç savaş

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) isimli cihatçı örgütün önderliğindeki çeşitli gruplardan oluşan güçler, geçen Çarşamba günü aniden başlattıkları operasyonun ardından iki gün içinde Halep’e girmeyi ve şehrin kontrolünü ele geçirmişti.

BMGK’nin “terör organizasyonları” listesinde bulunan HTŞ, ABD ve Türkiye tarafından da “terör örgütü” olarak nitelendiriliyor.

Suriye’de 2011’de başlayan savaş nedeniyle bugüne dek yüz binlerce insan hayatını kaybederken ülke genelinde büyük bir yıkım yaşandı ve milyonlarca insan yurt dışına kaçtı.

Çok sayıda Suriyelinin sığındığı ülkelerden biri olan Lübnan’da da, İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan savaşta silahlar geçen hafta sağlanan ateşkes ile susmuştu. (DW/ANKA)