Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi’nde meydana gelen balık ölümleri üzerine inceleme başlattı. Balık ölümlerinin gerçekleştiği bölgeden ve körfez açıklarından deniz suyu numuneleri alındı. Numuneler, yetkili laboratuvarlarda incelenerek ilk değerlendirmelerde balık ölümlerinin, sudaki kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin yetersiz olmasından kaynaklandığı tespit edildi.
ÇMO: Sorun kronik hale geldi
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, yılın farklı dönemlerinde yaşanan balık ölümleri ve koku sorununun kronik hale geldiği belirtilerek şunlar ifade edildi: “Normal bir deniz suyunda belirli bir popülasyona sahip planktonlar bulunur. Sıcaklıkla birlikte deniz suyunda bulunan azot, fosfor gibi maddelerin fazlalığı alg oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum deniz suyunun renginde değişimlerle birlikte oksijen seviyesinin de azalmasına neden olarak balık ölümlerine yol açabilir. Ancak bu durumun kök nedeninin iklim değişikliği, nutrient fazlalığı değil, organik kirlilik olabileceği unutulmamalıdır. Ani bir atık ya da kimyasal deşarjı sonucunda kirlilik artarak yarattığı toksik etki nedeni ile balık ölümlerine neden olabileceği gibi, zamana yayılan deşarjlar ile artan kirlilik ile oksijen seviyesindeki düşüş, sıcaklık vb. faktörler de olabilir.”
‘Önlemler alınmalı’
ÇMO İzmir Şubesi, benzer süreçlerin tekrar yaşanmaması için deniz suyu kalitesinin biyolojik ve fizikokimyasal parametrelere göre düzenli olarak izlenmesi gerektiğini vurguladı. İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının önümüzdeki yıllarda da yaşanacağı göz önüne alındığında, gerekli önlemler alınmadığı takdirde alg patlamaları ve balık ölümlerinin çevre ve halk sağlığı açısından sorun oluşturmaya devam edeceğine dikkat çekildi.