• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Kadınlar kayyımlara karşı Kadıköy’de bir araya geldi

Kadınlar kayyımlara karşı Kadıköy’de bir araya geldi

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Kadıköy’de kayyım politikalarına karşı basın açıklaması yaptı.

Kadınlar kayyımlara karşı Kadıköy’de bir araya geldi
Kadınlar kayyımlara karşı Kadıköy’de bir araya geldi
Zilan Azad
  • Yayınlanma: 5 Kasım 2024 20:18
  • Güncellenme: 5 Kasım 2024 21:51

İstanbul’da Kadınlar Birlikte Güçlü‘nün çağrısıyla bir araya gelen  kadınlar ve LGBTİ+’ler 19.30’da Süreyya Operası önünde kayyım atamalarını protesto etmek için bir araya geldi.

 “Kayyum kadınlara darbedir. Talancı, soyguncu, rantçı rejimi kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” pankartı açılan eylemde sık sık , “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı.

Kadıköy’e doğru yürümek isteyen grup polis tarafından engellendi. Hem kadınlar, hem de basın mensupları ablukaya alındı.


Bu sırada Mezopotamya Ajansı muhabiri Yeşim Tükel’in polis tarafından darp edildiği bildirildi.

Grup, basın açıklamasını abluka altında okuduktan sonra dağıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle: 

“Biz Kadınlar Birlikte Güçlü olarak kayyumlarla halkın, kadınların iradesinin gasp edilmesine karşı bir araya geldik. Hayır’ı hayır kabul etmeyen, haklarımızı hiçe sayan bu zihniyeti çok iyi tanıyoruz. Kadınların “hayır”ını hiçe sayan, ezmeye çalışan bu zihniyet; Kürt halkının seçtiği iradeyi de hiçe sayarak kayyumlarla ezmeye çalışıyor.
Biz kadınlar, bugün bu ikiyüzlülüğe ve kayyıma yüksek sesle hayır demek için buradayız. Batmalı, Mardinli, Halfetili ve Esenyurtlu kadınların yanında, irade gaspının ve kayyum politikalarının karşısındayız.
Bunu ilk defa yaşamıyoruz. Son yıllarda kayyumun özellikle kadınlar için ne demek olduğunu çok iyi öğrendik. Çünkü belediyeler ve belediyecilik doğrudan gündelik hayatla, bu hayatın sürdürüldüğü mekanların yönetilmesiyle ilgili. Bu mekanlarda, hayatın içinde, biz

kadınlar da varız. Gündelik hayatın eşitlikçi bir biçimde sürdürülüp sürdürülmediği, yerel yönetimin bu konudaki tutumu bizim hayatımızı derinden etkiliyor. Akla ilk gelen örnekler kreşler, dayanışma merkezleri, sığınaklar, kadınların istihdama katılmasını kolaylaştıran mekanizmalar ve eşitlikçi istihdam politikaları, kadın pazarları, kooperatifler, kadın yoksulluğuyla farklı mücadele biçimleri, bakımı kadınların işi olmaktan çıkaran kamusal hizmetler ve kent mekanının kadınların hayatını kolaylaştıran şekilde düzenlenmesi. Bu türden bir eşitlikçi tutum ise ancak bir kentin kadınlarının, kendi kendilerini, kendi kararlarıyla yönetmesiyle mümkün. Eş başkanlık sistemi tam da bu anlama geliyor. Yani yarı yarıya parçası olduğumuz kentlerde yetkiyi de eşit paylaşmak, içinde kadınların olmadığı hiçbir kararın olmaması demek.

Kayyım ise kadınların yaşam alanını daraltıyor. Çünkü öncelikle belediyeden kadınların adını, varlığını siliyor. Eş başkanlığı kriminalize ediyor. Belediyeyi halkın ve kadınların mekanı olmaktan çıkarıp güçlünün rant kapısı ve tahakküm aracına çeviriyor. Geriye ne kreş, ne kadın dayanışma merkezi, ne kadın pazarı, ne kooperatif, ne ortak mutfak, çamaşırhane gibi kadınların toplanacağı mekanlar kalıyor. Kayyımlar kadınların anadillerini hizmet mekanizmalarından siliyor, kadına yönelik şiddetle mücadele için kurulmuş kurumları işlemez hale getiriyor, kadınların özgürleşmesi için düşünülmüş yol ve güzergâhları yok ediyorlar. Kadın birimlerini ya kapatıyor ya dalga geçer gibi erkek yönetici atıyor, AKP kadın kollarına devrediyor, evlendirme dairesi veya Kuran kursuna çeviriyorlar. Yani aynı Gültan Kışanak’ın
dediği gibi kayyımlar kadınları nefessiz bırakıyor. Bunlar bilinçli seçimler. Kentin, mahallenin sokağın kadınların yaşam alanı olmasını engellemek için yapılıyor. Evin dışındaki varlığımızın, dilimizin, sorunlarımızın, taleplerimizin görünmez olduğu bir düzeni kurmaya, sürdürmeye, sağlamlaştırmaya yarıyor.
Ama bizim buna susmaya hiç mi hiç niyetimiz yok. İstanbul’dan Mardin’e, Halfeti’ye, Batman’a, Esenyurt’a ses vermeden hiçbirimiz için özgürlük mümkün değil, biliyoruz. Hep birlikte kayyıma hayır diyoruz!
Jin, Jîyan, Azadi”