• Ana Sayfa
  • Ekoloji
  • ‘Koruma altındaki’ dağ keçileri ihaleyle öldürülüyor

‘Koruma altındaki’ dağ keçileri ihaleyle öldürülüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan yaban keçilerini av turizmi kapsamında ihaleye çıkardı.

‘Koruma altındaki’ dağ keçileri ihaleyle öldürülüyor
‘Koruma altındaki’ dağ keçileri ihaleyle öldürülüyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 20 Eylül 2024 16:28
  • Güncellenme: 20 Eylül 2024 16:31

Tarım ve Orman Bakanlığı 14. Bölge Müdürlüğü Van İl Şube Müdürlüğü, nesli tehlike altında olan yaban keçilerini “av turizmi” adı altında avlatmak için ihaleye çıktı. Av yasağı bulunan yaban keçilerinin avlanmasını meşrulaştıran bu ihale, kamuoyunda tepkilere yol açtı. Resmi ilanla duyurulan ihale, yabancı avcılara yönelik düzenlenen av kotalarının satışını amaçlıyor.

İhalenin detaylarına göre, Van İl Şube Müdürlüğü’nde “Açık Teklif Usulü” ile yapılacak ihaleye katılmak isteyen avcılar, 480 bin TL karşılığında yaban keçisi avlama hakkına sahip olacaklar. İhale için belirlenen muhammen bedel 180 bin TL iken, geçici teminat bedeli ise 5 bin 400 TL olarak açıklandı. Bu kapsamda, Van’da 2 yaban keçisi avlatılmak üzere ihaleye çıkarılmış durumda.

13 ilde daha av ihaleleri düzenleniyor

Van’da düzenlenen bu ihale, yalnızca bölgesel bir uygulama değil. Bakanlık, av turizmi kapsamında Türkiye genelinde 13 farklı ilde de benzer ihaleler düzenlemeyi planlıyor. Mersin, Adana, Hatay, Niğde, Kayseri, Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman, Siirt ve Hakkari gibi illerde de yaban keçileri ve diğer türler için av kotaları açıldı. Üstelik bu ihalelerde sadece yaban keçileri değil, Anadolu’ya özgü ve çoğu yalnızca bu coğrafyada bulunan, nesli tükenme tehlikesi altındaki diğer hayvanlar da hedef alınıyor. Kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi, Anadolu yaban koyunu gibi nadir türler, ihaleye çıkarılan hayvanlar arasında.

Bu hayvanların avlanması, ekosisteme verilen zarar açısından kritik bir konu olarak değerlendirilirken, avcılık kursları düzenleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, her yıl öldürülmek üzere çeşitli türleri ihaleye açmaya devam ediyor.

2024 yılının Eylül ayında öldürülmesi planlanan hayvanların listesi:

  • 23 Eylül: Mersin’de 39 yaban keçisi
  • 24 Eylül: Adana’da 2, Mersin’de 6, Hatay’da 9, Niğde’de 15, Kayseri’de 9 yaban keçisi
  • 26 Eylül: Sivas’ta 10, Kahramanmaraş’ta 7 yaban keçisi
  • 27 Eylül: Adıyaman’da 16 yaban keçisi
  • 30 Eylül: Van’da 2, Siirt’te 1, Hakkari’de 2 yaban keçisi

Yaban hayatının korunması gerekirken ticarete mi açılıyor?

Yaban keçisi, dünya genelinde nesli tehlike altında olan türler arasında yer almakta ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından “VU” (Vulnerable – Hassas) kategorisinde sınıflandırılmaktadır. Bu türlerin avlanması, sadece ekosisteme büyük zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda doğal yaşamın sürdürülebilirliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Ancak, bu tür hayvanların avlanmasına izin veren ihaleler, bizzat devlet kurumları tarafından düzenleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yaban hayatı üzerindeki tahribatı önlemek amacıyla yasa dışı avlanma cezalarını arttırırken, resmi ihalelerle bu avları yasallaştırma çelişkisi dikkat çekiyor. Örneğin, yasak avlanma durumunda yaban keçisi avlayan kişilere 650 bin TL ceza kesilirken, bu ihaleler aracılığıyla yaban keçisi avlamak, çok daha düşük maliyetlerle mümkün hale getiriliyor.

Avcılar için ‘cazip’ teklifler, doğa için tehlike çanları

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün avlanma tazminat bedellerini düzenlediği listede, nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvanın “cezaları” yer alıyor. Yaban keçisi için belirlenen 650 bin TL’lik cezaya karşın, ihaleler aracılığıyla bu türlerin avlanması teşvik ediliyor. Benzer şekilde, çengel boynuzlu dağ keçisi 650 bin TL, alageyik 500 bin TL, kızıl geyik 400 bin TL, Hatay ceylanı 150 bin TL, boz ayı 90 bin TL, kurt 40 bin TL, karaca avlama cezası ise 30 bin TL olarak belirlenmiş durumda. (MA)