Kütahya’da 3 bin 750 yıllık mühür bulundu

Anadolu’nun ticaret tarihinde önemli bir boşluğu doldurması beklenen mühür, Batı Anadolu’daki ilk örnek olarak nitelendiriliyor.

Kütahya’da 3 bin 750 yıllık mühür bulundu
Kütahya’da 3 bin 750 yıllık mühür bulundu
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 20 Ağustos 2024 13:42

Kütahya’daki Tavşanlı Höyük’te devam eden arkeolojik kazılarda 3 bin 750 yıllık fayans silindir mühür bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, mührün Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna tarihlendiği belirtilen bir katmanda, şehri yok eden bir saldırının izlerini taşıyan yangın tabakası içinde bulunduğunu açıkladı.

Fayanstan yapılmış nadir bir buluntu olduğu belirtilen mühür, üst ve alt hattı çizgilerle sınırlandırılmış, iç kısmı da iç içe ikili ve üçlü gruplar halinde ‘V’ şeklindeki motiflerden oluşuyor.

Batı Anadolu’daki ilk örnek olan mührün, Anadolu’nun ticaret tarihinde önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor. Bulunan mühürle birlikte, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığının da ortaya çıktığı belirtilirken, kazılar sırasında ortaya çıkan diğer buluntuların, bu ticaret merkezinin Mezopotamya ve Orta Anadolu kökenli eserlerle bağlantısını güçlendirdiği bilgisi verildi.