Lübnan’da yüzlerce çağrı cihazının patlaması sonucu aralarında Hizbullah mensuplarının da olduğu en az dokuz kişinin öldüğü, yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığı olaylar hakkında peş peşe açıklamalar geldi. Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, Lübnan’da çok sayıdaki Hizbullah mensubunun üzerinde infilak ettirilen çağrı cihazlarını kendisinin üretmediğini açıklayarak, marka lisansı verdikleri “BAC” isimli firmayı işaret etti.
Hizbullah’tan açıklama
Patlamalardan İsrail’i sorumlu tutan Lübnan Hizbullahı, sosyal paylaşım platformu Telegram üzerinden konuya ilişkin bir dizi açıklama yaptı. Açıklamalarda, 10 Hizbullah üyesinin daha yaşamını yitirdiği ifade edildi.
Gold Apollo şirketinden açıklama
Gold Apollo şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “AR924” modeli çağrı cihazlarının üretiminde herhangi bir yetkilerinin olmadığı ifade edildi.
“Biz sadece marka yetkisi veriyoruz ve bu ürünün tasarımında veya üretiminde hiçbir dahlimiz yok.” ifadeleri yer alan açıklamada bu cihazların üretiminin yalnızca marka lisansı kullanma yetkisi verdikleri “BAC” isimli şirkete ait olduğu belirtildi.
Tayvan basınında yer alan haberlere göre de Gold Apollo Yöneticisi Hsu Ching Kuang, düzenlediği basın toplantısında, bu cihazların Tayvan’da değil, yurt dışında üretildiğini anlattı.
Hsu, toplantıda, “BAC” şirketinin açılımı ya da merkezi hakkında detay vermekten kaçındı.
Patlamaların ardından Lübnanlı sosyal medya kullanıcılarının dolaşıma soktuğu görsellerde yer alan hasar görmüş çağrı cihazlarının marka ve modelinin “Gold Apollo Rugged Pager AR924” olduğu görülmüştü.
Lübnan’dan açıklama
Lübnan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem de dün BM Genel Kurulu’nda İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerinin yasal sonuçlarına ilişkin düzenlenen acil oturumda patlamalar hakkında konuştu. Hachem, çağrı cihazları patlaıltarak düzenlenen saldırının savaş suçu olduğunu dile getirdi.
İsrail’in uluslararası hukuk, BM kararları ve insan haklarını ihlal ettiğini kaydeden Hachem, İsrail’in bugün düzenlediği ‘siber saldırının’ binlerce kişinin yaralanmasına ve aralarında küçük bir kız çocuğu dahil dokuz kişinin ölmesine yol açtığını belirterek, “Bu saldırı savaş suçudur” dedi.
Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi.
4 ülkeden yardım
Bölge ülkeleri Mısır, Irak, Ürdün ve Filistin da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu dokuz kişinin öldüğü, 2 bin 800 kişinin yaralandığı Lübnan’la dayanışma içinde olduklarını belirterek, yardım teklifinde bulundu. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile yaptığı telefon görüşmesinde, Lübnan ile dayanışma içinde olduklarını kaydetti.
Hamas ve Husilerden destek
Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada da çağrı cihazlarının patlatılması kınanarak, olay ‘tüm yasa ve geleneklere meydan okuyan tehlikeli bir suç’ olarak nitelendirildi.
Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Üyesi Muhammed Ali El Husi, X (eski adıyla Twitter) platformundan yaptığı açıklamada, Lübnanlıların güçlü olduğunu ve çağrı cihazlarının patlatılması olayından etkilenmeyeceklerini ifade etti. Husi, “Herhangi bir saldırı yalnızca İslami direnişin siyonist varlığı yenme kararlılığını artıracaktır” ifadesini kullandı.
Ne olmuştu?
Lübnan’da dün Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu biri çocuk dokuz kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023’teki ‘Aksa Tufanı’ saldırısı sonrası İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları sürerken, İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023’ten bu yana süren çatışmalarda da son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.