NASA’nın 2018 yılında Mars’a inen Insight Lander keşif aracından alınan verilerin yeni bir analizi, Kızıl Gezegen’de sıvı suyun varlığına dair önemli bulgular ortaya çıkardı. Bu bulgular, ABD merkezli Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri’nde yayınlandı.
Insight Lander, dört yıl boyunca Mars’ın derinliklerinde meydana gelen titreşimleri kaydeden bir sismometre taşıyordu. Aracın topladığı veriler üzerinde yapılan analizler, Mars kabuğunda yaklaşık 10 ila 20 kilometre derinlikte su rezervuarları olabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, sismik dalgaların ne kadar hızlı hareket ettiğini ölçerek, bu dalgaların geçme olasılığının en yüksek olduğu maddeyi tespit etti.
BBC’nin haberine göre, Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör Michael Manga, “Aslında bunlar Dünya’da su veya petrol ve gaz aramak için kullandığımız tekniklerle aynı” diyerek keşfin önemine dikkat çekti. Scripps Oşinografi Enstitüsü’nden Dr. Vashan Wright ise “Mars’taki su döngüsünü anlamak, gezegenin iklimi, yüzeyi ve iç yapısının evrimi için kritik öneme sahip” dedi.
Bu bulgular, Mars’ta bir zamanlar nehirler ve göller olduğuna dair yapılan önceki çalışmaları destekler nitelikte. Ancak üç milyar yıldır bir çöl olarak bilinen gezegende sıvı suyun varlığına dair bu ilk kanıt, Mars’ta yaşamın olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.
Profesör Manga, “Sıvı su olmadan yaşam olmaz. Eğer Mars’ta yaşanabilir ortamlar varsa, bunlar şu anda yerin derinliklerinde olabilir” dedi. Ancak yeraltı suyunun derinliği, Mars’a yerleşme planları olanlar için ciddi bir zorluk oluşturabilir. Manga, “Mars’ta 10 km derinlikte bir delik açmak, Elon Musk için bile zor olurdu” diye ekledi.
Bu keşif, Mars’ta bir zamanlar yaşam olup olmadığına dair araştırmalara yeni bir yön kazandırabilir ve gezegenin su döngüsü hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayabilir.