Gastronominin kalbi bu günlerde Diyarbakır’da atıyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Anatolia Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen “Mezopotamya Gurme Bahar Yöresel Lezzetler Fuarı”, 5 Nisan’da kapılarını açtı. Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuar, 23 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
42 ilden 105 firmanın katıldığı fuarda kahvaltılıklardan baharatlara, geleneksel cağ kebabından el emeği yöresel gıdalara kadar yüzlerce ürün stantlardaki yerini aldı. Fuara katılanlar, her yörenin kendi lezzetini bir araya getirmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bir ziyaretçi, “Ta urladan bu fuar için geldim. Her yörenin olması benim için çok büyük bir artıydı” dedi. Bir diğeri ise “Ben çok beğendim, çok güzel çok keyifli. İnsanlar sıcacık, çok hoşuma gitti” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dört bir yanından yöresel tatlar
Fuarda Trabzon’dan tereyağı, tulum ve keçi peyniri; Mardin Derik’ten zeytin ve zeytinyağı; Adana’dan sekiz çeşit zeytin ve zeytinyağı; Van’dan otlu peynir, bal ve tereyağı; Hakkari’den ise ünlü bal ve diğer yerel ürünler tanıtıldı. Hakkari standı yoğun ilgi görürken, üreticiler de gördükleri ilgiden memnun olduklarını belirtti.
Hatay’dan getirilen biberli ekmek, içli köfte, kömbe ve yeşil zahter gibi ürünler de fuarda dikkat çekti. Depremzede üreticiler, fuara katılarak emeklerini ekonomiye kazandırmaya çalışıyor. Hataylı bir katılımcı, “Biliyorsunuz bir şeyimiz kalmadı Antakya’da. Evlerimiz, iş yerlerimiz yıkıldı. Konteynerde kalıyoruz. Böyle fuarlara gidip geziyoruz” dedi.
Malatyalı üreticiler de kükürt ile işlenerek sarı rengini alan meşhur Malatya kayısısı, dut, üzüm, pestil ve Hekimhan cevizi gibi ürünleri ziyaretçilerle buluşturdu. Deprem sonrası dükkânları yıkılan Malatyalı üreticiler, fuarda yer almaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Kadın emeği ön planda
Fuar aynı zamanda kadın emeğinin de öne çıktığı bir platform oldu. Mardinli bir kadın üretici, zeytinleri kendi elleriyle topladıklarını ve tuzlu suda bekleterek satışa hazır hale getirdiklerini anlattı: “Bahçeden kendimiz topluyoruz. Halamın bahçesinde topluyoruz. Şujin dediğimiz şeyle kırıp tuzlu suya bırakıyoruz. Sonra fuarlarda satışa çıkarıyoruz.”
Mezopotamya Gurme Bahar Yöresel Lezzetler Fuarı, farklı şehirlerden gelen ziyaretçilere Türkiye’nin dört bir yanından eşsiz tatları keşfetme fırsatı sunuyor.