• Ana Sayfa
  • Bilim
  • ‘Mikroplastikler solunum yoluyla vücuda girebilir’

‘Mikroplastikler solunum yoluyla vücuda girebilir’

Yeni bir araştırma, kapalı ortamlarda solunan mikroplastiklerin beyne ulaşabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, bu bulguların insan sağlığı üzerindeki potansiyel risklerine dikkat çekerek acil eylem çağrısında bulunuyor.

‘Mikroplastikler solunum yoluyla vücuda girebilir’
‘Mikroplastikler solunum yoluyla vücuda girebilir’
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 17 Eylül 2024 21:42

Gündelik hayatta kullanılan plastiklerin soluma yoluyla vücuda girebileceğini ortaya koyan yeni bir araştırma, bilim insanlarını harekete geçmeye çağırdı. Kapalı ortamlarda mikroplastik kirliliğinin önemli bir kaynak olabileceğini gösteren bulgular, bu parçacıkların kolayca solunup hızla beyne ulaşabileceğini ortaya koydu.

Euronews Green’de yayımlanan habere göre, Sao Paulo Üniversitesi ve Berlin Freie Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thais Mauad ve Dr. Luis Fernando Amato-Lourenco’nun gerçekleştirdiği çalışma, beynin alt kısmında bulunan koku alma ampulünde mikroplastiklerin varlığını ortaya çıkardı. Bu bulgu, burun yolunun beyne dışarıdan gelen partiküller için bir geçit olabileceğini düşündürüyor.

Araştırmanın bulguları

Araştırmada, Brezilya’da ölen 15 kişinin beyin örneklerinin sekizinde plastik lif ve parçacıkları tespit edildi. Bu örneklerde en yaygın bulunan plastik türü ise giysi, gıda ambalajı ve şişelerde kullanılan polipropilen oldu. Özellikle 10 mikron çapındaki mikroplastiklerin varlığı, insan vücuduna daha kolay geçen nanoplastiklerin düşündüğümüzden çok daha yaygın olduğunu gösteriyor.

Prof. Dr. Thais Mauad, “Kapalı ortamlarda nefes almanın beyindeki plastik kirliliğinin önemli bir kaynağı olabileceğini keşfettik” dedi. Ayrıca, küçük plastik parçacıklarının vücut hücrelerine girebilme kapasitesinin endişe verici olduğunu belirtti.

Plastiğin insan sağlığına etkileri genişliyor

Bu bulgular, Plastik Sağlık Konseyi üyesi Prof. Dr. Lukas Kenner’in, Nisan ayında plastiğin bağırsaklardaki kanser hücrelerinin yayılmasını hızlandırabileceği yönündeki keşfiyle de örtüşüyor. Ayrıca bilim insanları, plastiğe maruz kalmanın doğurganlık sorunları, kalp hastalıkları ve endokrin bozuklukları gibi başka sağlık risklerini artırabileceğini belirtiyor.

Her yıl 500 milyon tondan fazla plastik üretilirken, 16.000’den fazla kimyasal maddeyi içeren bu ürünlerin 4.000’den fazlasının insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olduğu tespit edildi.

BM Küresel Plastik Anlaşması için acil eylem çağrısı

Kasım ayında Güney Kore’de gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Küresel Plastik Anlaşması müzakerelerinde, plastik kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkisi tartışılacak. Bilim insanları ve kampanyacılar, plastik üretimini azaltacak ve gerekli olmayan plastikleri ortadan kaldıracak etkili bir anlaşmanın önemine dikkat çekiyor.

Plastik Sağlık Konseyi, tüm plastiklerdeki kimyasalların kapsamlı bir şekilde test edilmesi ve gelecek nesilleri mikroplastiklerin tehlikelerinden koruyacak önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.