• Ana Sayfa
  • Kültür Sanat
  • Müzisyen Zeynep Öykü’nün hem çaldığı hem de üretimini yaptığı arp dünyaya ihraç ediliyor

Müzisyen Zeynep Öykü’nün hem çaldığı hem de üretimini yaptığı arp dünyaya ihraç ediliyor

Türkiye’de ilk kez yerli arp üreterek dikkati çeken barok müziğinin başarılı isimlerinden Zeynep Öykü, “Şu anki hedefim yeni modellerimizi dünyaya tanıtmak” diyor.

Müzisyen Zeynep Öykü’nün hem çaldığı hem de üretimini yaptığı arp dünyaya ihraç ediliyor
Müzisyen Zeynep Öykü’nün hem çaldığı hem de üretimini yaptığı arp dünyaya ihraç ediliyor
Yeşim Yıldız
  • Yayınlanma: 8 Ağustos 2024 10:18
  • Güncellenme: 8 Ağustos 2024 10:28

Bilecik’te üretilen arplar dünyaya ihraç ediliyor. Arp sanatçısı Zeynep Öykü’nün öncülüğünde üretilen “Anatolian Harps”, yabancı arpistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Türkiye artık arpın üretildiği sayılı yerlerden biri. İcra edeni az bulunan enstrüman, Türkiye’de sadece Bilecik’in küçük bir kasabası olan Gölpazarı’nda üretiliyor ve buradan dünyaya ihraç ediliyor.

Bilecik’in dünya arp pazarına açılan bir kapı olmasını sağlayan kişi ise arp sanatçısı Zeynep Öykü.

Verdiği eğitimlerle geleceğin arpistlerini de yetiştiren Öykü’nün öncülüğünde üretilen “Anatolian Harps”, arp pazarında büyük ilgi görüyor.

Türkiye’nin ilk ve tek arp üretimi

Arpist Zeynep Öykü, yerli üretim Anatolian Harps’ı İlke Tv’ye anlattı:

“Türkiye’de arp eğitiminin takıldığı nokta, arpın sağlanmasıydı. Anatolian Harps’la yerli arpları üreterek bunu çözdük. Türkiye’nin ilk ve tek arp üretimi. Benden 200- 300 yıl sonra Türkiye’de hala arp üretiliyor olacak. Adı belki Anatolian Harps olmayacak ama bizim kullandığımız tekniklerle hala arp üretiliyor olacak. Bunu başlatmış olmak bana büyük bir tatmin ve mutluluk veriyor.”

‘Arpın kalbi denilebilecek bir ülke olabiliriz’

Arp üretmenin önemine de vurgu yapan Zeynep Öncü, “Arpın kalbi denebilecek bir ülke olabiliriz. Hobi olarak çalmak için çok zevkli bir çalgı. Yerli üretim olması da onu ulaşılabilir kılıyor” diyor.

‘Şu anki hedefim yeni modellerimizi dünyaya tanıtmak’

Zeynep Öncü, şunları da dile getiriyor:

“Bizim arpımız gerçekten farklı ve diğer üreticilerde olmayan bazı noktalar da var. Ses olarak da çok güzel, çok kullanışlı. Çalan bir kişinin tasarladığı bir arp olduğu için çalım rahatlığı sağlayan bazı şeyler var. Bunları anlattığım yabancı arpçılardan da çok büyük ilgi oluyor. Şu anki hedefim yeni modellerimizi dünyaya tanıtmak.”

Zeynep Öykü kimdir?

Zeynep Öykü 1991’de İstanbul’da doğdu.

Müzik eğitimine 10 yaşında piyano ile başlayan Öykü, resim eğitimi aldığı Cambridge’de 13 yaşında arp ile tanıştı.

Öykü, Türkiye’de Ceren Necipoğlu ve Şirin Pancaroğlu ile arp eğitimine başladı, dünyanın dört bir yanında en büyük arp ustalarını gezerek eğitimine devam etti.

Profesyonel müzik hayatına atıldıktan sonra, ABD’li “Wolves in The Throne Room”, Finlandiyalı “Imperia” başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı metal gruplarının albümlerinde ve “Taksim Taksim” isimli Osmanlı saray müziği ve dansları projesinde yer aldı.

Sanatçı, “Erken dönem müziği” üzerine uzmanlaşarak, klasik arp dünyasında bu türün önemli isimlerinden Isabelle Perrin, Marie Pierre Langlamet, Sylvain Blassel, Erika Waardenburg, Ernestine Stoop ve Saskia Kingma’nın yanı sıra caz arpisti Rosetty de Ruiter ile çalıştı.

Barok müziğe büyük ilgi duyan Öykü, dünyada çok az kişinin çaldığı “Arpa Doppia” olarak bilinen barok dönemin arpını Türkiye’de çalabilen tek müzisyen olarak biliniyor.

Sanatçının 2020’de piyasaya sürdüğü “1685” adlı solo albümünde ağırlıklı olarak 1685 yılında doğmuş Bach, Handel ve Scarlatti’nin eserleri yer alıyor.