Ukrayna ve NATO’nun 32 üyesinin büyükelçileri, Rusya’nın Ukrayna’nın Dnipro şehrini yeni bir hipersonik füzeyle vurmasının ardından Brüksel’de bir araya geliyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Rusya’nın geçtiğimiz hafta Dnipro’ya gerçekleştirdiği saldırı sonrası NATO’ya, hava savunma sistemlerinin güncellenmesi çağrısında bulunmuştu.
Kiev’deki yetkililer, NATO-Ukrayna arasındaki toplantıdan “somut ve anlamlı sonuçlar” almayı umduklarını belirttiler. Ancak NATO’daki diplomatlar ve yetkililer ittifakın Brüksel’deki merkezinde yapılacak istişarelerden önemli bir sonuç çıkacağına dair beklentilerini düşük tutuyorlar.
Toplantıda NATO’nun daha önce olduğu gibi, Moskova’nın yeni silahları konuşlandırmasının “NATO müttefiklerini Ukrayna’yı desteklemekten caydırmayacağı” yönündeki ısrarını yinelemesi bekleniyor.
Ukrayna Parlamentosu, Rusya’nın perşembe günü Dnipro kentindeki bir askeri tesise düzenlediği saldırının ardından güvenlik önlemlerinin artırılması nedeniyle bir oturumunu iptal etmek zorunda kalmıştı.
Batı’ya seslenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise orta menzilli “Oreshnik” füzesiyle yapılan saldırının, Kiev’in Rus topraklarının daha derinlerine isabet edebilen, ABD ve İngiltere yapımı uzun menzilli füzeleri kullanmasına izin verilmesi nedeniyle gerçekleştiğini bildirmişti.
Putin, cuma günü askeri ve silah sanayi yetkililerine yaptığı açıklamada da, Rusya’nın Oreshnik’in üretimine başladığını duyurdu.
Rus lider, “Dünyada hiç kimse böyle silahlara sahip değil. Er ya da geç diğer önde gelen ülkeler de bunlara sahip olacak. Bunların geliştirilme aşamasında olduğunun farkındayız” diye konuştu.
NATO ve Ukrayna 2023 yılında ortak bir konsey kurarak Kiev’in uygun gördüğü durumlarda ittifakı toplantıya çağırmasına izin vermişti.
Ukrayna ve Rusya arasında tırmanan gerilim, NATO’nun ana gücü ABD’de Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin ardından Batı’nın Ukrayna’ya desteğinin geleceğine ilişkin soru işaretlerinin arttığı bir döneme denk geliyor.