“Sen ve seninle birlikte olanlar eğer oradan bir tane ağaç kesebilirseniz o gün hoca benim selamı okuyor olacak” demişti; Reşit Kibar. Rant için gözü kararanlar, Artvin Cankurtaran bölgesinde turizm işletmesi yapımı adı altında ağaçları kesmeye geldikleri gün, kesime karşı çıkan köylülere ateş açtılar ve hastaneye kaldırılan Reşit Kibar ne yazık ki, kurtarılamadı. Cankurtaran bölgesinde ağaç kesimi dursa da ülkenin her yanında milyonlarca ağaç kesimini hedefleyen projeler yapılıyor.
Orman yangınlarından sonra, yanan alanlara kimin, hangi otel projesini yapacağını konuşurken kaygılarımızda haklıyız.
Yangınlarda bir metre kare bile orman alanı kaybedilmemesi için duyarlılık gösterilmesi çok doğal. Şunu bilmek durumundayız ki; Maden çıkartmak için, taş çıkartmak için, turizme açmak için, kaybedilen orman alanı, çıkan/çıkartılan yangınlarda kaybedilen alandan kat, kat fazla.
Kapitalizm, toprağın altındaki ve üstündeki doğal kaynakları yağmalamak için toprağı, havayı zehirliyor, denizleri, nehirleri, gölleri kimyasal atıklarla dolduruyor, akarsuları kurutuyor, ormanları katlediyor. Egzoz gazı ve fabrika bacalarından salınan gazlar ile hava kirletiliyor. Rant uğruna kentleri beton yığını haline getiriyor, En yıkıcı silahları, bombaları, üretiyor, savaşlar çıkarıyor.
Önemli olan yangın çıktıktan sonra, söndürme çalışması yapmak değil, yangın çıkmasını önlemektir. Orman Genel Müdürlüğünün, yangını önlemeye yönelik gerekli çalışmaları yapması bir yana, uygulamaları ile neredeyse yangınları teşvik ettiğine ilişkin yazıyı temmuz ayından önce yazmayı planlıyorum.
1923 ile 2002 arasında 79 yılda verilen maden ruhsat sayısı 1186 iken, 2008 ile 2023 arasında 15 yılda 386.000 maden ruhsatı verildi.
2004’ten 2022 sonuna kadar yapılan toplam tahsisler 557 bin 356 hektara ulaşmıştır. 2022 yılı sonu itibarıyla, ormancılık dışı kullanımlara tahsis edilen toplam orman alanı 811 bin 356 hektar.
2014-2022 yılları arasında ÇED olumlu kararı alan enerji projelerinin yüzde 72,7’sine, Madencilik projelerinin ise yüzde 64,6’sına orman alanı tahsis edildi. Cumhurbaşkanı kararı ile orman alanı dışına çıkarma hızla sürüyor.
Enerji projelerinin toplam alanlarının yüzde 33.54’ü, madencilik projelerinin yüzde 31,3’ü ormanlarda yer alıyor.
Ülkemiz ormanları, uluslararası ağaç endüstrisi firmalarının tedarik üssüne dönüştürüldü. Ormanlık alanlardaki kesim yaz kış demeden sürdürülüyor. Her yıl orman yangınlarıyla kaybedilen orman alanlarının 4 katından fazlası enerji santraline, maden sahasına, havalimanına, yola, otele, tahsis ediliyor. Yanan alanların kendiliğinden tekrar ormana dönüşmesi mümkünken tahsis edilen alanların hem ormana dönüşmesi mümkün değil, hem de tahsisler orman yangınlarının artmasına neden oluyor. Örneğin; 2021 yılında yanan orman alanlarının dörtte biri (37 bin 358 hektar) enerji tesislerinden (yüksek gerilim hattı, santral, trafo vb.) kaynaklanan yangınlar nedeniyle zarar gördü.
Ormanların yağlanmasına karşın Akbelen’de, Kazdağları’nda, Cankurtaran’da, ülkenin her yerinde direniş sürüyor.
Yıllarca süren mücadele ile Alamos Madencilik Kazdağlarını terk etmek zorunda kaldı. Cengiz Holding ve diğerleri 1.000.000 ağacın kesileceği yağma planında ısrarlılar, 9 Kasım Cumartesi günü ülkenin dört bir yanından gelen çevre örgütleri, meslek örgütleri, siyasi partiler basın açıklaması yaptı, yağmaya karşı mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı. Aynı gün, Hopa’da Reşit Kibar’ı anma nöbeti yapmak isteyenler, güvenlik güçleri tarafından engellenmek istediyse de, kararlılık sonucu yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.
Direnişler sürecek, “Dereler Metin Hoca, Ağaçlar Reşit Olacak.”