Pamuk Prenses filmi gösterime girmeden tartışma konusu oldu

Pamuk Prenses filmi daha beyaz perdede gösterilmeden önce sosyal ve siyasi bölünmelerin odak noktası haline geldi.

Pamuk Prenses filmi gösterime girmeden tartışma konusu oldu
Pamuk Prenses filmi gösterime girmeden tartışma konusu oldu
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 17 Mart 2025 20:09
  • Güncellenme: 17 Mart 2025 20:15

Disney’in klasik peri masalı animasyon filmi Pamuk Prenses’in sinema uyarlaması daha sinemalarda gösterilmeden yoğun tepkiler aldı.

Kolombiya kökenli aktris Rachel Zegler’in Pamuk Prenses rolünü almasına tepki gösterildi. Zegler’in Filistin yanlısı yorumları tartışıldı. Pamuk Prenses ‘in üvey annesi kötü kalpli kraliçeyi canlandıran İsrailli oyuncu Gal Gadot’un İsrail yanlısı sözleri de bir başka tartışma konusu oldu.

Ardından da cücelerin yeniden yapımda olup olmaması gerektiği konuşuldu.

Pamuk Prenses’in yapımına 2019’da başlandı ve Zegler başrole 2021’de seçildi. Bu seçimden beri filmin “fazla duyarlılığına” eleştiriler çoğaldı. Proje, anlattığı peri masalıyla hiç ilgisi olmayan bir fikir çatışmasının paratonerine dönüştü.

Hollwood Reporter dergisinde yayımlanan bir makalede, “Yanlış halkla ilişkiler hamleleri fazla duyarlılığa, siyaseten doğruculuğa karşı öfkeyle birleşince, filmin pazarlanması bir zehirli elmaya mı dönüştü?” diye soruldu.

Aynı zamanda Fox News’un de sahibi muhafazakâr medya patronu Rupert Murdoch’a ait New York Post’un bir başyazısında film daha gösterime girmeden bir “mali facia” ilan edildi.

Başrole seçilmesinden kısa süre sonra bu kez Zegler bir televizyon programında eski Pamuk Prenses çizgi filminde “Kendisini kelimenin tam anlamıyla ısrarlı takipte bulunan bir herifle aşk hikayesine çok fazla odaklanıldığını” söyledi.

Aslında orijinal filmde Prens’in Pamuk Prenses’e ilk görüşte aşık olduktan sonra prensesi “diyar diyar aradığı” söyleniyor ve filmin büyük kısmında görülmüyor.

Zegler’in “aşk karşıtı” olduğundan şikayet eden sosyal medya yorumları yapıldı.

Zegler ayrıca Güney Amerika kökenli bir aktrisin “Pamuk Prenses” adlı bir karakteri oynaması fikrine karşı çıkan ırkçı yorumlara da maruz kaldı.

Aynı tepki, siyah aktris Halle Bailey’nin 2023 yapımı Küçük Deniz Kızı’ndaki Ariel karakterini oynaması için seçildiğinde de gösterilmişti.

Yapımın karşılaştığı sorunlar burada da bitmedi. Başrollerdeki oyuncuların paylaştıkları siyasi görüşleri de tartışıldı. Zegler, geçen yıl Ağustos ayında X platformunda hayranlarının Pamuk Prenses’in jeneriğine gösterdikleri tepkilere teşekkür etmiş ve “Ve hiç unutmayın, Özgür Filistin” diye eklemişti.

İsrailli oyuncu Gadot da özellikle Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarından sonra Yahudi karşıtlığından şikayet eden yorumlar yaptı. Filistin yanlısı sosyal medya kullanıcıları, sırf Gadot oynadığı için filmin boykot edilmesi çağrısı yapsa da, çağrılar uzun sürmedi.

Filme tepkiler geçen yılki ABD başkanlık seçimlerinden sonra da yoğunlaştı. Çünkü Zegler bu kez Instagram’da “kalbinin kırık olduğunu” ve “Trump seçmenleri ve Trump’ın kendisinin huzur bulmamasını umduğunu” söyledi.

Cüceler tartışması 

Filme tepki gösterenler bir temel prensip üzerinde uzlaşıyordu. Cüce aktörlere daha fazla fırsat oluşturması gibi. Fakat bu amaca nasıl ulaşılacağı konusunda anlaşamadılar.

Dünyanın belki de en tanınmış cüce aktörü Peter Dinklage, birçok ayrıntısı daha ortaya çıkmadan önce projeyi sorguladı ve 1937 yapımı orijinal çizgi filmi “bir mağarada birlikte yaşayan yedi cücenin gerici bir hikayesi” diye tanımladı.

Disney ise ertesi gün “Orijinal çizgi filmdeki kalıpları güçlendirmekten kaçınmak için, bu yedi karaktere farklı bir şekilde yaklaşıyoruz” açıklaması yaptı.

Sonra filmde cücelerin bilgisayar animasyonuyla oluşturulacağı ortaya çıktı ve Disney artık cüceler değil, “masalsı yaratıklar” diyordu. Peki neye benziyorlar?

Jeneriği bir kere izleyince bile tam olarak bilgisayar animasyonuyla yaratılan cüceler olduklarını görülüyor. Adları ise hala aynı: Doktor, Mutlu, Meraklı, Çekingen, Şapşal, Uykulu ve Huysuz.

Değişikliklere bazı cüce oyunculardan tepki geldi. Dinklage’in yorumlarına kızıp, Disney’i kendilerini rol fırsatlarından mahrum bırakmakla suçladılar.

İngiliz gazete Daily Mail’e konuşan bir cüce oyuncu “Disney’in çok fazla siyaseten doğru olmaya çalıştığına inanıyorum. Fakat bunu yaparken kariyerlere ve fırsatlara zarar veriyorlar” dedi.

Tüm bu tartışmalardan sonra, Disney normalde bu büyüklükteki bir projeye layık gördüğü geleneksel kırmızı halı muamelesinden geri adım attı.

Gala, 12 Mart’ta İspanya’da yapıldı. Los Angeles’taki gala da öğleden sonra yapıldı ve zorlu sorular sorulan bir grup olarak bilinmedikleri halde, kırmızı halı gazetecileri davet edilmedi. (BBC Türkçe)