• Ana Sayfa
  • Kültür Sanat
  • Pera Müzesi’nden iki yeni sergi: ‘Hesaplar ve Tesadüfler’, ‘Vera Molnár’ın İzinde’

Pera Müzesi’nden iki yeni sergi: ‘Hesaplar ve Tesadüfler’, ‘Vera Molnár’ın İzinde’

Pera Müzesi’nin iki yeni sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Algoritma ve bilgisayar sanatından etkileyici yapıtların yer aldığı “Hesaplar ve Tesadüfler” ile “Vera Molnár’ın İzinde” sergileri 26 Ocak 2025 tarihine kadar ziyarete açık.

Pera Müzesi’nden iki yeni sergi: ‘Hesaplar ve Tesadüfler’, ‘Vera Molnár’ın İzinde’
Pera Müzesi’nden iki yeni sergi: ‘Hesaplar ve Tesadüfler’, ‘Vera Molnár’ın İzinde’
Yeşim Yıldız
  • Yayınlanma: 27 Eylül 2024 16:32

Macaristan-Türkiye Kültür Yılı kapsamında hazırlanan sergilerle, algoritma ve bilgisayar temelli sanatsal üretimlerin seçkin örnekleri izleyiciyle buluşturuluyor. İki yeni sergi, dijital sanatın tarihsel izlerini sürmek isteyenlere etkileyici bir sanatsal deneyim sunuyor.

“Hesaplar ve Tesadüfler”, Macar sanatının üç önde gelen ismi Vera Molnár, Gizella Rákóczy ve Dóra Maurer’in Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan derlenen eserlerini bir araya getiriyor. Serginin küratörlüğünü ise Kinga Rózsa Hamvai üstleniyor.

‘Macaristan sanatının 20. yüzyılını özetleyen bir koleksiyon’

Pera Müzesi Süreli Sergiler Yöneticisi Begüm Akkoyunlu Ersöz, “Hesaplar ve Tesadüfler”i İlke TV’ye anlattı:

“Vera Molnár sanat tarihinde bilgisayarla çalışmış ilk sanatçılardan biri. Macaristan doğumlu, ileriki yaşlarında Paris’te çalışmalarına devam ediyor. Ve geçtiğimiz yıl 100 yaşını kutlamaya az kala maalesef vefat etti. Gizella Rákóczy ve Dóra Maurer de aynı şekilde eserlerinde algoritmayla çalışan, Macar sanatının 20. yüzyılından önemli iki kadın sanatçı.

Gizella Rákóczy çok saydam renk katmanlarıyla, tempera ve sulu boyayla çalışarak renkleri algoritmik olarak dizilimleriyle ifade ediyor ve onlardan oluşan çoklu kompozisyonlar yapıyor.  Dóra Maurer de fotoğraf, video, mimari ve üç boyutlu tasarımlarını bir arada gerçekleştiriyor. Ve onları aslında resimsel düzlemde düşünerek hayata geçiriyor. Her üç sanatçının da matematikten ve algoritmadan hareketle yola çıktığı derinlikli eserlerinden bir seçki göreceğiz.

Macaristan Ulusal Bankası’nın koleksiyonu, Macaristan sanatının 20. yüzyılını özetleyen çok nitelikli bir koleksiyon.”

‘16 sanatçı Molnár’a ithafen yaptığı eserleriyle bir araya geliyor’

Müzenin bir diğer sergisi ise “Vera Molnár’ın İzinde”. Serginin küratörlüğünü Richard Castelli ve Zsófia Máté üstleniyor.

Begüm Akkoyunlu Ersöz serginin içeriği hakkında bilgi verdi:

“Vera Molnár 20. yüzyılda önde gelen sanatçılardan biri. 1947’de Paris’e yerleştikten sonra burada ilk kez bilgisayarla çalışmaları yürüten sanatçıların başında geliyor. Ve Sorbonne Üniversitesi’nde yaptığı ilk bilgisayarlı çalışmaları, 1968 yılından itibaren ve sonrasında da yürüttüğü algoritmik çalışmaları sanat tarihinde çok değerli yere ve öneme sahip.

Vera Molnár tabii öncü bir isim. Onun da peşinde, onun başlattığı bu ilgi ve alanla bugün günümüzde pek çok sanatçı dijital alanda işler üretiyorlar. Algoritmalarla ve bilgisayarla, dijital görüntülerle de çalışan sanatçılar var bildiğiniz gibi. Bu sergide 16 sanatçı Vera Molnár’a ithafen yaptığı eserleriyle bir araya geliyorlar. Broich Koleksiyonu’ndan oluşan sergide hem Vera Molnár’ın algoritmik dizilerinden oluşan yapıtlarını görüyoruz hem de Vera Molnár’a ithafen kendi yaşıtlarından ve genç kuşaktan sanatçıların ona bir saygı duruşu şeklinde gerçekleştirdiği çok çeşitli dijital, baskı ve her tür malzemeden eserleri görüyoruz.”

“Hesaplar ve Tesadüfler” ve “Vera Molnár’ın İzinde” sergileri, 26 Ocak 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilir.