Artvin’in Borçka ilçesi Cankurtaran bölgesinde Yapısoy Beton tarafından yapılması planlanan konaklama ve dinlenme tesisine karşı çıkan köylüler, projeye karşı çıkarak ağaçlarını korumak istedi. Ancak eylem sırasında şirkete ait bir çalışan olan Muhammet Ustabaş’ın gerçekleştirdiği silahlı saldırıda Reşit Kibar hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. Saldırının ardından Yapısoy Beton projeden çekildiğini açıkladı.
Daha önce yurttaşlar, tehdit edildiklerini ve bölgede proje için çeşitli usulsüzlükler yapıldığını belirterek başvuruda bulunmuş, ancak bu başvurular sonuçsuz kalmıştı.
MA’nın haberine göre, projeyi yürüten şirketin sahibi Yunus Merttürk’ün iktidarla yakın ilişkileri olduğu iddiası da gündemde yer aldı. Kocaeli’nde iş ortaklarından birinin, AK Parti eski milletvekili ve Savunma eski Bakanı Fikri Işık’ın kardeşi olduğu ortaya çıktı.
Yaklaşık 10 yıl önce Kocaeli’nin köklü firmalarından Soylular Hazır Beton’u satın alarak Yapısoy Beton adını veren Merttürk, aslen Artvinli olup Kocaeli’de yaşıyor. Kendisi ayrıca Gülaş İnşaat, Gülaş Makine, Efor Madencilik, bir yapı market ve restoranın da sahibi.
Merttürk, belediyelerden birçok ihale almış
Gülaş İnşaat üzerinden AK Parti’li Gölcük Belediyesi’nden birçok ihale alan Merttürk, Ilıca Kaplıcaları ve Gölcük Sanayi Sitesi gibi projeleri üstlendi. Körfez Belediyesi ile de taş ocağı ve mıcır tesisi kiralama anlaşmaları yaptı. Körfez İlimtepe’deki taş ocağı ise bölge halkının şikayetlerine rağmen faaliyetlerini sürdürdü.
Beton işletmesi ruhsatsız çalışmış
İzmit Sanayi Mahallesi’nde bulunan Yapısoy Beton İşletmesi, 23 Ağustos 2018’de mühürlenmesine rağmen 14 Ocak 2023’e kadar ruhsatsız çalışmaya devam etti. 2022’de işçi Adil Altınkaya’nın yaşamını yitirdiği kaza sonrası işletme nihayet mühürlendi.
Kocaeli’de Efor Madencilik tarafından işletilen taş ocağının ise denetimler sonucunda yer bedeli ödemediği ortaya çıktı. Şirket, sonrasında 681 bin 847 TL’lik bir ödeme yapmak zorunda kaldı. Konuyla ilgili araştırma yapan gazeteci Faruk Bostan, yerel idareciler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, ancak takipsizlikle sonuçlanan bu süreçte Bostan “iftira” ve “hakaret” suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Merttürk’ün kardeşi de taş ocağı açmak istemiş
Yunus Merttürk’ün kardeşi Reşit Merttürk’ün, 2017 ve 2020 yıllarında aynı bölgede taş ocağı açmak için girişimde bulunduğu, ancak yurttaşların tepkisi üzerine projeye ilişkin “ÇED gerekli değil” kararı iptal edilmişti.