Rus kentlerinde ATACMS füzeleri endişesi

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Kiev’e, ABD menşeli balistik füzeleri Rusya topraklarında kullanma izni verme olasılığı Rus kentlerini menzile daha çok sokabilir.

Rus kentlerinde ATACMS füzeleri endişesi
Rus kentlerinde ATACMS füzeleri endişesi
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 18 Kasım 2024 22:48

İki ay sonra görevi bırakacak olan ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna’ya, uzun menzilli ABD balistik füzelerini Rus topraklarına yönelik saldırılarda kullanma izni verdi. Ukrayna’nın Army Tactical Missile System (ATACMS) adlı füze sistemini Rusya’daki hedefleri vurmak için kullanmasına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesi Rus kentlerini ateş menziline sokarken, endişeleri artırdı.

Biden’ın yeşil ışığıyla Ukrayna’nın bu füzeleri kullanması durumunda birçok Rus kenti hedef haline geliyor. Ukrayna, son zamanlarda Rusya’nın Belgorod şehrine saldırılar düzenledi. Şehir Ukrayna sınırına yaklaşık 40 kilometrelik bir mesafede. Söz konusu füzelerin kullanılması halinde Belgorod rahatlıkla hedef alınabilir.

Rusya’nın Voronej bölgesi de şu ana kadar zaman zaman Ukrayna’nın İHA’larının hedefi oldu. Voronej ile Ukrayna arasındaki mesafe ortalama 300 kilometre ve füzeler, kullanılması halinde buraya ulaşabilir. Voronej, Rusya’nın başkenti Moskova’ya ise 515 kilometre uzaklıkta.

Ukrayna sınırına yakın Rostov-na-Donu Rusya için askeri öneme sahip. 2023’te dönemin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya meydan okuyan Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in idaresindeki paralı savaşçılar, Rostov-na-Donu şehrini kontrolü altına alarak Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını ele geçirmişti.

Olası ATACMS kullanımında Ukrayna, Rostov-na Donu’yu vurabiliyor. Öte yandan ATACMS füzelerinin kullanılması halinde Rusya’nın Bryansk, Smolensk ve Kaluga gibi bölgeleri de hedef haline gelebilir.

ABD’nin sağladığı ATACMS kullanım amaçlarına ve menzillerine göre çeşitlilik gösteriyor. Hem cephe hattında hem de cephe gerisindeki hedeflere etkili bir imha kapasitesine sahip ATACMS, ayrıca konvansiyonel patlayıcıların yanı sıra nükleer başlık da taşıyabiliyor.

ABD’li bir güvenlik kaynağının AFP’ye verdiği bilgiye göre Biden’ın kararı, Kuzey Koreli askerlerin Rusya’nın yanında savaşa katılmalarına yanıt niteliği taşıyor. Lockheed Martin üretimi füzeler şu ana kadar ABD tarafından Ukrayna’ya verilen en güçlü silahlar.

Bu adım, Kuzey Kore’den yaklaşık 10.000 seçkin askerin, Ukrayna’nın kuzey sınırı boyunca Rusya’nın Kursk bölgesine gönderilerek Moskova’nın, Ukrayna’nın geri kazandığı bölgeleri yeniden ele geçirme çabalarına yardımcı olması üzerine geldi. Biden yönetimi, bu çabanın desteklenmesi için Kuzey Kore’nin daha fazla özel kuvvet birimi gönderebileceğinden endişe ediyor.

Bu hamle, iki ay sonra Beyaz Saray’a dönecek olan Başkan seçilen Donald Trump’ın gelişinden önce yapıldı. Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmek istediğini belirtti, ancak bunu nasıl yapacağına dair ayrıntı vermedi.

Putin, ATACMS kullanımını kırmızı çizgi olarak görüyor. Eylül ayında Putin, bu füzelerle Rusya topraklarına yapılacak bir saldırının, muhtemelen ABD hedefleme desteğini içereceğini belirterek, “çatışmanın özünü, doğasını değiştireceğini” söyledi ve ülkesinin misilleme yapacağı uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Duması Başkanı Volodin ise, Kiev’e böyle bir iznin verilmesinin savaş alanındaki durumu değiştirmeyeceğini, ancak Ukrayna’nın akıbetini daha da kötüleştireceğini belirtti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Batı silahları Rusya içlerine doğru ateşlenirse, hedefi belirleyen Ukrayna değil, bu silahların kullanımına izin veren ülkeler olacaktır” dedi.

Rus milletvekili Maria Butina ise Biden’ı “üçüncü dünya savaşına” zemin hazırlamakla suçladı. Butina, “Biden yönetimi hâlâ görevdeyken savaşı mümkün olduğunca tırmandırmak istiyor. (Donald) Trump’ın, kimsenin çıkarına olmayan üçüncü dünya savaşını başlatma riski taşıyan bu kararı geri alacağından umutluyum” diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ABD’nin onayının ardından yayınladığı video mesajda, “Böyle şeyler ilan edilmez. Füzeler konuşacak. Kesinlikle” dedi.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski de “Başkan Biden (Rusya lideri Vladimir) Putin’e anlayacağı dilden yanıt verdi” diyerek karardan memnuniyetini açıkladı. (AFP/Reuters/WP/DW Türkçe/AA)