Sağlıkta şiddet olayları gün geçtikçe artmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’ndan konunun çözümüne ilişkin herhangi bir adım atılmıyor. Sağlıkta şiddetin son adresi Diyarbakır oldu. Acil servis doktoru Haçim İzol, çalıştığı sırada hasta ve hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Yaşanan şiddet olayına karşı sağlıkçılardan tepki ise gecikmedi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 20 Ağustos tarihinde iki hasta yakını, güvenli alanı ihlal ederek Acil Tıp Uzmanı ve Hekimsen Diyarbakır İl temsilcisi Uz.Dr.Haçim İzol’a sözlü ve fiziki şiddet uyguladı.
Şiddet mağduru doktor: Saldırganların serbest kalması düşündürücü
Yaşadıklarını İlke TV’ye anlatan İzol, acil servisin kalabalık olduğunu ve bu esnada saldırganların dışarda sonuçlarını beklemeleri gerektiğini söylediğini ancak buna rağmen hasta ve iki hasta yakınının güvenli alanı ihlal ettiğini söyledi.
İzol, hasta yakınlarının muayene sırasındaki hastaların muayenesini de engelleyerek kendisine doğru suçlayıcı ithamlarla yürüdüklerini söyledi. Ardından “Benim üzerime gelerek işte ‘siz acele edin, belki benim acelem var’ diyerek suçlayıcı bir ithamla konuştu. Arkamı döndüğüm gibi alanı terk etmeye geldiğim gibi hastanın kendisi konuşmaya devam etti. Arbedeyle birlikte bu sefer hasta yakını ile birlikte arkamdan saldırmaya başladı” diyerek olay anını anlattı.
İzol, genel olarak sağlıkta şiddet olaylarının bitirilmesi için sağlık politikalarının bir an önce iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Hukuki sürecin başlaması için ifade vermeye gideceğini söyleyen İzol, “Saldırganların serbest kalmaları da biraz düşündürücü, Genel olarak biz sağlıkçılara yönelik şiddetin bitmesi için düzenlemelerin bir an önce yapılması lazım defalarca dile getirdik artık etkin caydırıcı cezalar olması lazım” diye konuştu.
‘Şiddet, sorunları çözmek için topluma bir iletişim aracı olarak dayatılıyor’
Öte yandan Diyarbakır’daki sağlık örgütleri de Dr. Haçim İzol ile dayanışmak ve sağlıkta artan şiddete yönelik dikkat çekmek adına basın açıklaması düzenledi. Amed Sağlık Platformu ve Hekim-Sen Diyarbakır Şubesi’nin katıldığı açıklamada mevcut sağlık politikaları eleştirildi.
Platform adına konuşma yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, “Meslektaşımıza üzüldüğümüz gibi mevcut sağlık politikalarına öfkemiz de gün geçtikçe artıyor” dedi. Ülgen, Mevcut sağlık politikalarının sağlık emekçileri ile halkı karşı karşıya getirdiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şiddet, sorunları çözmek için topluma bir iletişim aracı olarak dayatılıyor. Topluma hakim kılınan şiddet dili sağlık emekçileri ve hastaları karşı karşıya getiriyor. Siyasi iktidar ve onu destekleyen medya, emekçileri itibarsızlaştıran söylemler üretiyor… İflas etmiş sağlık politikaları ile sorunu derinleştiren, şiddet konusunda göstermelik adımlar atıp bu sorunu önemsemeyen kamu otoriteleri bu şiddet ikliminden ve saldırılarından sorumludur.”
‘Sağlık politikaları sağlık emekçilerine verilen değeri gösteriyor’
Ardından söz alan TTB MYK üyesi Şerif Demir, “Bugün gerek kamu kurumu gerek sağlık bakanlığı aradan geçen bu kadar yıla rağmen sağlıkta şiddete karşı bir adım bile atılmaması formel gösterişçi şeylerin yapılması gerçekten uygun olmadığını ve sağlıkçılara ne kadar önem verdiğini buradan görüyoruz” diyerek iktidarın sağlık politikalarını eleştirdi.
Son olarak şiddetin topluma sirayet ettiğini belirten Dev-Sağlık Genel Başkan Yardımcısı Ümit Umdu ise geçtiğimiz günlerde mecliste yaşanan saldırıyı hatırlatarak “Bırakın artık hastanelerde mecliste bile kan akıyorsa mevcut hükümetin kendin ivedi bir şekilde sorgulaması ve buna dur demesi gerekiyor” dedi