CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı’nda para karşılığı oy kullanıldığı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi tamamladı. Dosyanın önümüzdeki günlerde asliye ceza mahkemesine gönderilmesi bekleniyor.
Soruşturma, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan bir şikayet üzerine 19 Kasım 2023’te başladı. Yetkisizlik kararı sonrası 22 Aralık’ta dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Ocak 2024’te başlatılan soruşturma, Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesi uyarınca yürütüldü.
Kılıçdaroğlu önce tanık, sonra mağdur olarak ifadeye çağrıldı
Soruşturmada, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eski TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Daha sonra Kılıçdaroğlu bu kez “mağdur” sıfatıyla yeniden ifade verdi. Bazı delegeler de tanık olarak başvuruda bulundu.
Soruşturma kapsamında 114 kişi şüpheli olarak dosyaya işlendi. Kurultay sürecinde menfaat sağlandığı ve usulsüzlükler yapıldığı iddiaları titizlikle araştırıldı. YSK’dan alınan delege listeleri ve salon içi kamera kayıtları, medya kuruluşlarının görüntüleri ve yayınlanmayan kayıtlar dosyaya dahil edildi.
MASAK raporu, kamera kayıtları ve kripto hesaplar incelendi
MASAK tarafından sağlanan raporlar, tapu, SGK ve döviz bürolarından alınan belgeler, kripto varlık hesapları gibi geniş çaplı mali incelemeler yürütüldü. 1 Ağustos 2023 – 1 Ağustos 2024 tarihleri arasındaki para transferleri ve mal edinimleri de değerlendirildi.
Delegelerin konakladığı otelin güvenlik kamera kayıtları ise saklama süresi dolduğu için elde edilemedi.
Özgür Özel ve 8 vekilin dosyası ayrıldı
Soruşturmada CHP Genel Başkanı Özgür Özel dahil olmak üzere 9 milletvekilinin dosyası ayrıldı. Dosyaları ayrılan milletvekilleri şöyle: Ensar Aytekin, Ali Mahir Başarır, Gökhan Günaydın, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Özgür Karabat, Umut Akdoğan, Veli Ağbaba ve Turan Taşkın Özer.
Bu isimlerle ilgili soruşturma, Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından “Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet” kapsamında sürdürülecek.
İletişim kayıtları da dosyada
Başsavcılık, Ekrem İmamoğlu, Cemil Tugay ve Özgür Çelik gibi isimlerin de bulunduğu 51 kişi hakkında BTK’dan iletişim kayıtları istedi. Arama, SMS ve baz istasyonu verileri dosyaya eklendi.
Kurultayın iptali için açılan dava 26 Mayıs’ta
Öte yandan eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, kurultayın iptali için hukuk mahkemelerine başvurdu. Başvurular Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirilerek 26 Mayıs’a ertelendi.