Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaklaşık iki yıl aradan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Scholz, Putin ile iki yılın ardından gerçekleştirdiği ilk görüşmede, Putin’e güçlerini Ukrayna’dan çekmesi ve Kiev ile “adil ve kalıcı bir barışın” yolunu açacak görüşmelere başlaması çağrısında bulundu.
Görüşmeye tepki gösteren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u, Putin ile yaptığı görüşmenin, onun daha az izole hissetmesine yol açacağı konusunda uyardı. Zelenski anlamlı sonuçlar elde edilmeden Rusya’nın izolasyonunu hafifletebilecek her türlü müzakereyi eleştirerek, ‘Şimdi başka konuşmalar, başka çağrılar olabilir. Sadece bir sürü kelime. Bu da Putin’in uzun zamandır istediği şey” dedi.
Scholz’ün Rus lideri arama niyetini Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye önceden bildirdiği belirtildi.
Scholz görüşmenin ardından X hesabından yaptığı paylaşımda, “Rusya, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak amacıyla Ukrayna ile müzakere etmeye istekli olduğunu göstermeli” dedi.
I spoke to President Putin on the phone and called on him to end the Russian war of aggression against Ukraine and to withdraw his troops. Russia must show willingness to negotiate with Ukraine – with the aim of achieving a just and lasting peace. pic.twitter.com/zsfdgfeOfN
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) November 15, 2024
Şansölye, Rusya’nın üçüncü yılına giren işgaline karşı Berlin’in Ukrayna’ya verdiği desteği teyit etti.
Başbakan Scholz’un sözcüsü Steffen Hebestreit’in yaptığı açıklamaya göre, Scholz görüşme sırasında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşını kınadığını açık bir şekilde ifade etti. Alman lider, Putin’e bu savaşın sonlandırılması ve Rus askerlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi çağrısında bulundu. Sözcü, Scholz’un Almanya’nın, Ukrayna’nın mücadelesine “gerektiği sürece” destek verme konusundaki kararlılığını da vurguladığını belirtti.
Financial Times’ın aktardığına göre bu kritik görüşme, savaşın her iki tarafında da tansiyonun yükseldiği bir döneme denk geldi. Rusya’nın son aylarda saldırılarını artırdığı ve 2022’den bu yana herhangi bir döneme kıyasla daha hızlı ilerleme kaydettiği bildiriliyor. Bu gelişmeler, Ukrayna’nın savunma stratejisini yeniden değerlendirmesine neden olurken, uluslararası toplumun savaşla ilgili diplomatik hamlelerini de hızlandırmış durumda.
Görüşmenin zamanlaması, aynı zamanda ABD’deki siyasi atmosferle de yakından bağlantılı. Donald Trump’ın geçen haftaki ABD başkanlık seçimlerinde elde ettiği zafer, Washington’un Kiev’e yönelik yardımlarının geleceği hakkında kaygıları artırmış durumda. Trump, seçim kampanyası sırasında savaşı “adil ve hızlı bir anlaşma” ile sona erdirme sözü vermişti.