Şekerin sağlık üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri uzun zamandır süren tartışmaların konusu. Şekerle yara tedavisinin hayvanlarda da kullanılan bir yöntem olduğu biliniyor. Bu yöntemin, insanlarda da olumlu sonuç verdiği deneyimler var. Şekerin, az bilinen faydaları bilim insanları tarafından araştırılmaya devam ediyor.
‘Yaraya tuz basmak’ bir deyim olmanın ötesinde, gerçek yaşamda da işlevselliği olan bir söz dizisi. Moses Murandu, çocukluğunun geçtiği yoksul bir Zimbabve köyünde düşüp bir yerini sıyırdığında, eğer ekonomik olarak şanslı bir günündelerse, genelde yaptıkları gibi babasının yarasına tuz değil, şeker döktüğünü söylüyor.
Şekerin, yaraya döküldüğünde iyileştirme özelliği olduğunu çocukluğunda deneyimleyen Murandu, 1997’de hemşire olarak çalışmak için İngiltere’ye geldiğinde yara tedavisinde kullanılması için öneride bulundu. BBC’de yer alan habere göre, Wolverhampton Üniversitesi’nde hemşirelik dersleri veren Murandu şekerin iyileştirici özelliğine dair yaptığı pilot çalışmadan 2018’de Journal of Wound Care tarafından (Yara Bakım Dergisi) ödüllendirildi.
Yaraya toz şekeri döküp üzerini sargı bezi ile kapatan Murandu, toz şeker taneciklerinin, bakterilerin çoğalmasına neden olan nemi emerek çabuk iyileşmeyi sağladığını belirtiyor. İngiltere’de 41 hasta üzerinde klinik çalışmalarını tamamlayan, birçok ulusal ve uluslararası konferanslarda sunumlar yapan Murandu’ya bu konferanslardan birinde, yarayı şekerle iyileştirme yönteminin diyabet hastalarına uygulanıp uygulanamayacağı soruldu. Murandu şekerli yara tedavisinin diyabet hastalarında da başarılı olduğunu, yaraya şeker dökmenin glikoz seviyesini artırmadığını deneyimlediğini belirtti.
Şekerle yara tedavisi yöntemi kullanan bir diğer bilim insanı da Maureen McMichael. ABD’de veterinerlik yapan McMichael, 2002’de hayvanların yara tedavisinde şeker ve bal kullanmaya başladı.
Yara tedavisinde şeker kullanımının bir diğer nedeninin ise, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç göstermesi olduğu belirtiliyor. Bu direnç nedeniyle antibiyotiklerin etki göstermediği yaralarda şeker kullanımı iltihabı kurutmayı mümkün kılıyor.
Vücutta doğal oluşan şeker yoluyla kan damarlarının yeniden oluşumunu hızlandırma konusunda araştırma yapan Sheffield Üniversitesi’nde doku mühendisliği uzmanı Sheila MacNeil, tümörleri incelerken DNA’nın parçalanması sırasında belli bir şekerin oluştuğunu gördü. Bu şekeri, yumurtadaki civcivlerin etrafını saran zara şırınga ettiğinde iki katı fazla damar oluştuğunu tespit etti. Bu doğal şekerin Murandu’nun kullandığı şekerden farklı olduğunu vurgulayan MacNeil, yeni araştırmaların iki türlü kullanılabilecek şekerin bulunmasına yönelmesi gerektiğine inandığını belirtiyor.