Sokakta oynama kültürü ‘Bizim Sokak’ ile geri geliyor

Geçmişte kaldığı düşünülen sokakta oyun oynama kültürü Şişli’de yeniden hayat buluyor. Çocuklar, her pazar günü kendileri için kapatılan sokaklarda oyunlar oynuyor, beraber keyifli vakit geçiriyor.

Sokakta oynama kültürü ‘Bizim Sokak’ ile geri geliyor
Sokakta oynama kültürü ‘Bizim Sokak’ ile geri geliyor
Yeşim Yıldız
  • Yayınlanma: 29 Ağustos 2024 17:33
  • Güncellenme: 29 Ağustos 2024 17:45

Şişli Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Bizim Sokak” projesi, çocukları ekran başından kaldırarak sokaklarda bir araya gelmelerini ve sosyalleşmelerini sağlıyor.

Proje kapsamında her pazar günü, Şişli’nin farklı mahallelerinde bulunan beş sokak trafiğe kapatılarak çocukların oyun ve etkinliklerle özgürce eğlenebileceği alanlara dönüştürülüyor. Çocuklar çeşitli aktivitelerle keyifli bir gün geçirirken, aileler de komşuluk ilişkilerini güçlendirme fırsatı buluyor.

Çocukların sosyalleşebilecekleri alanlar yaratmayı hedefledik’

Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir “Bizim Sokak” projesini İlke TV’ye anlattı:

“Buradaki amacımız aslında sokaklarımızda çocuklar için, hatta sadece çocuklar için değil; tüm Şişlililer için sosyalleşebilecekleri, bir araya gelebilecekleri alanlar yaratmak. Şişli’nin durumundan en dezavantajlı olarak etkilenen kitlenin çocuklar olması sebebiyle de öncelikli odak grubumuz çocuklar oldu. Burada çocuklar için ekran başından kalkıp sosyalleşebilecekleri ve açık alanda bizim çocukluğumuzdaki gibi oynayabilecekleri alanlar yaratmak hedeflendi.

Şunu gördük ki, sadece çocukların çıkıp oynadığı değil, aslında aynı mahallede uzun yıllardır yaşamasına rağmen birbirlerini tanıma fırsatı bulmayan komşuların birbirini tanıdığı, komşuluk ilişkilerinin geliştiği, çocukların birbiriyle tanıştığı ve sadece pazar günleri değil, diğer zamanlarda da bir araya gelebildikleri bir ortam oluştu. Bizim buradaki amacımız aslında güdümlü bir şekilde çocuklara oyun oynatılmasından ziyade biraz da kendi hayal güçlerini kullanarak, bir araya gelip kendilerinin oyun yaratmasına fırsat verici alanlar sağlamak.

Her buraya geldiğimde çok etkilenerek çıkıyorum. Burada farklı etnik gruplardan gelen insanlar da oluyor. Mülteci çocuklar da sokağa indirdiğinde kaynaştıklarını görüyoruz. Bir şekilde burada ötekileşmenin, yabancı kavramının da gittiği, kaynaşarak, dokunarak bir araya gelindiği güzel bir ortam, güzel bir amaca hizmet eden bir sonuca ulaşmış oluyoruz.

‘Çok olumlu geri dönüşler oluyor’

Proje Koordinatörü Sevil Gedik, ebeveynler tarafından “Bizim Sokak”a gelen yorumları aktardı:

Vatandaş böyle bir şeye çok hazırlıklı ya da alışık olmadığı için önce bir afalladılar ama sonra bize Lütfen bizim sokakta yapın, bizim sokakta ne zaman yapacaksınız, çok memnun kaldık gibi çok olumlu geri dönüşler oldu. Bu da açıkçası çok motive edici bir şey. Hem yetişkinlere hem çocuklara ulaşmak açısından çok başarılı bir proje. Herkes soluk alarak burada oynayabiliyor.”

Gedik, projenin çocukların gelişimi açısından öneminden de bahsetti:

“Çocukların uluslararası yasalarla korunmuş bir oyun oynama hakkı var. Ancak İstanbul gibi büyük metropollerde bu haklarına ulaşamıyorlar. Yerel yönetimler, yasa koyucular ya da politika yapıcılar kentleri kurarken çocukları düşünmeden, daha çok araçlar üzerine bir kent geliştiriyor ve çocuklar evlere hapsoluyor. Dolayısıyla sosyalleşemeyen yeni bir nesil geliyor. Ama Bizim Sokak, çocuklara dışarıya çıkma, arkadaşlık kurma, komşusunu tanıma gibi olanaklar tanıyor. Bu da çocukların hem bilişsel hem motor gelişimi açısından çok önemli.