• Ana Sayfa
  • Manşet
  • Suriye ordusu doğruladı: Halep’in büyük bölümü HTŞ kontrolünde

Suriye ordusu doğruladı: Halep’in büyük bölümü HTŞ kontrolünde

Suriye ordusu, karşı saldırı başlatmak için Halep’ten çekildiklerini takviye güçlerin gelişi öncesinde yeniden toparlandıklarını kaydetti.

Suriye ordusu doğruladı: Halep’in büyük bölümü HTŞ kontrolünde
Suriye ordusu doğruladı: Halep’in büyük bölümü HTŞ kontrolünde
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 30 Kasım 2024 14:38
  • Güncellenme: 30 Kasım 2024 18:03

Suriye’de Heyet Tahrir Eş-Şam’ın (HTŞ) başını çektiği cihatçı örgütlerin Halep’e başlattığı saldırı dördüncü gününe girerken, Suriye ordusu kaynakları askerlerinin bölgeden ‘geçici’ olarak çekildiğini açıkladı.

Ordunun açıklamasında, “Silahlı kuvvetlerimiz, saldırıyı durdurmak için 100 kilometreyi aşan bir hat boyunca yoğun çatışmalara girdi ve bu çatışmalarda onlarca askerimiz şehit oldu, bazıları yaralandı” denildi. Takviye birlikler bölgeye ulaşana kadar hazırlıkların süreceği, bu süre zarfında da askerlerin geçici olarak bölgeden çekildiği belirtildi.

Reuters ajansına konuşan askeri kaynaklar, Şam’a ‘ek askeri yardım’ sözü veren Rusya’dan gelecek yeni teçhizatın 72 saat içinde orduya ulaştırılacağını dile getirdi.

Cihatçı örgütlerin kente girdiği yönündeki haberleri yalanlayan Suriye devlet medyası ise, Halep ve İdlib kırsalında ordu yaşanan ile çatışmalarda grupların ‘ağır kayıp verdiğini’ aktardı. Suriyeli yetkililer de, Halep Uluslararası Havalimanı’nın kapatıldığını duyurdu.

Suriye ordusu,”Halep’teki birliklerin geçici olarak çekilmesinin teröristlere karşı saldırı hazırlığını amaçladığını” bildirdi ve  karşı saldırı başlatmak için takviye güçlerin gelişi öncesinde yeniden toparlandıklarını kaydetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise yaptığı açıklamada havalimanın kontrolünün Suriye Demokratik Güçleri’nin elinde olduğunu duyurdu. SOHR’un aktardığına göre SDG, Suriye ordusunun çekilmesinin ardından Halep’in kuzeybatı eteklerindeki Nubul ve El Zehra kasabalarının yanı sıra Halep Uluslararası Havaalanı ve Halep’in dış mahallelerinde konuşlandı. Halep’teki Şeyh Maksud mahallesi de savaşın başladığı 2011’den bu yana Kürt güçlerinin kontrolünde.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre dört gündür devam eden çatışmalarda en az 311 kişi öldü. Bunların 183’ü HTŞ’den,  100’ü asker ve hükümet yanlısı güçlerden, 28’i de sivillerden oluşuyor.

Halep’in  merkezi konumundaki Sadallah El-Cabiri Meydanı’na ulaşan HTŞ  ve müttefikleri dün İdlib’in güneydoğusundaki M4 ile M5 kara yollarının kesiştiği Serakib ilçesini, kuzey ve güney kollarından kuşattıktan sonra ele geçirmişti.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Halep’te devam eden çatışmalara müdahil olmadığını söyledi. Türkiye’nin Suriye sınırında gerekli tedbirleri aldığını belirten Hakan Fidan, “Yeni bir göç dalgasını tetikleyecek hiçbir aksiyona girişmeyiz” diye ekledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de, dün yaptığı açıklamada “Sınırımızın sıfır noktasında bulunan İdlib ve mücavir bölgede sükunetin muhafazası ülkemiz açısından öncelikli bir meseledir” demişti.

2017 yılından bu yana, İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesi’yle ilgili bazı mutabakatlar yapıldığını ifade eden Keçeli, “Türkiye, taraf olduğu mutabakatların gereğini hassasiyetle yerine getirmektedir” dedi.