Türk lirası rekor düşüşte: Gözaltılar piyasaları sallıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasının ardından Türk Lirası hızla değer kaybediyor. Uzmanlar, gözaltıların sadece siyasi muhalefeti değil, ekonomiyi de etkileyen bir saldırı olduğunu belirtiyor.

Türk lirası rekor düşüşte: Gözaltılar piyasaları sallıyor
Türk lirası rekor düşüşte: Gözaltılar piyasaları sallıyor
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 19 Mart 2025 14:48
  • Güncellenme: 19 Mart 2025 14:50

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat, belediye yöneticileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 100’ü aşkın kişi sabah saatlerinde gözaltına alındı. Gözaltı kararının ardından döviz kurları sert yükseldi.

Serbest piyasalarda dolar 36,75 TL’den, euro ise 40,21 TL’den işlem görmeye başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalardaki dalgalanmaya ilişkin bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken her şey yapılıyor. Uygulamakta olduğumuz ekonomi programı kararlılıkla devam ediyor” dedi.

CHP’den tepki: Hukuktan uzaklaşmanın bedeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, gözaltılar sonrası piyasalarda yaşanan hareketlilikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Karatepe, “Yaşananlar, hukuktan uzaklaşmanın ekonomide nasıl sonuçlar doğurduğunu somut biçimde ortaya koyuyor. Merkez Bankası’nın borsaya ciddi şekilde müdahalesini görüyoruz. On milyonlarca dolar sattıklarını düşünüyorum. Ancak bu hamleden sonuç alınamayacağı ortada” dedi.

Mehmet Şimşek’in ‘başından beri yanlış olduğu bilinen’ ekonomi politikalarının çöktüğünü belirten Karatepe, “Erdoğan, iktidarını koruyabilmek için Türkiye’ye ekonomik anlamda çıkaracağı hiçbir maliyeti dikkate almadan karar alıyor” ifadelerini kullandı.

‘Erken seçim kaçınılmaz’

Türkiye’nin ekonomik anlamda bir çıkış yolu olmadığını söyleyen Karatepe, erken seçim çağrısı yaparak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’de hukukun olmadığını bugün herkes net şekilde gördü. En dokunulmaz olduğu düşünülen insanlara bile dokunulabiliyor. Ben Türkiye’yi dolaştım ve iktidarın kaybetmekte olduğunu gördüm. Erdoğan da bunu görüyor. Bu sürecin maliyeti oldukça ağır olacak. Türkiye’nin bu gidişine dur demenin tek yolu erken seçimdir.”

Küresel uzmanlar gözaltıları değerlendirdi

BBC’de yer alan habere göre, ABD merkezli Teneo şirketinin Eş Başkanı ve Araştırma Direktörü Wolfgang Piccoli de Türkiye’deki gözaltılar hakkında değerlendirmede bulunarak, “Türkiye’nin demokrasi ve seçimler bakımından Rusya’ya benzer bir siyasi iklime doğru gidip gitmediğini bekleyip göreceğiz” dedi. Piccoli, gözaltıların sadece siyasi muhalefete değil, ekonomide geleneksel olarak büyük rol oynayan kilit iş gruplarına da bir saldırı olduğunu belirtti.

ABD merkezli finans şirketi State Street’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Makro Strateji Bölümü Başkanı Timothy Graf ise, “Son iki yılın ardından, yaklaşımın iyileşmesi ve siyasi ile para politikalarındaki özgürlük artışı düşüncesiyle gözaltılar, bu durumu büyük ölçüde sorgulatıyor” ifadelerini kullandı.

Hollanda merkezli Rabobank’ın Londra merkezinde Döviz Stratejisi Bölümü’nün başında bulunan Jane Foley, Türkiye’deki gözaltıların G10 pazarlarını da etkilediğine dikkat çekti.

Foley, “Türkiye Avrupa’ya yakın ve çok büyük bir orduya sahip. Dolayısıyla Trump’ın NATO’dan uzaklaşmasıyla Türkiye’ye biraz daha fazla odaklanabileceği algısı vardı” diye konuştu.