Türkiye ve Irak, askeri mutabakat zaptı imzaladı

Türkiye ve Irak savunma bakanları, bugün Ankara’da yapılan görüşmelerin ardından “Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı”nı imzaladı.

Türkiye ve Irak, askeri mutabakat zaptı imzaladı
Türkiye ve Irak, askeri mutabakat zaptı imzaladı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 15 Ağustos 2024 20:17
  • Güncellenme: 15 Ağustos 2024 22:34

Türkiye ve Irak savunma bakanları, bugün Ankara’da yapılan görüşmelerin ardından “Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı”nı imzaladı. Anlaşma kapsamında, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kurulacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4’üncü Toplantısı’nın ardından Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Hakan Fidan, “Tarihi bir gelişmeyi de ilan etmek istiyorum. Söz konusu mutabakat zaptı az önce imzalandı. Temaslarımızı kesintisiz şekilde sürdüreceğiz. Mutabakat zaptının her iki ülke için hayırlı olmasını diliyorum. Bir diğer önemli gelişme ise 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını da 1 Eylül’de başlatma konusunda karar aldık” dedi.

‘Bağdat’ta merkez kurulacak’

Türkiye ile Irak arasında, Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi ve Başika’da da Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacak.

Başika’da bulunan Türkiye’ye ait üs ise Irak Silahlı Kuvvetleri’ne devredilecek ve burada Türkiye-Irak Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi faaliyet gösterecek.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin de Türkiye ve Irak arasında askeri mutabakat zaptının imzalanması hakkında “Sayın Irak Savunma Bakanı ve Sayın Türkiye Savunma Bakanı tarafından paraflar atılmıştır. Zannediyorum bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır” dedi.

Hüseyin, daha önce iki ülke arasında ortak işbirliğini ve askeri güvenlik işbirliğini kapsayan toplantı tutanakları olsa da bugün imzalanan zaptın ilk mutabakat zaptı olması bakımından önemine işaret etti.

Irak Anayasasına bağlı olduklarını dile getiren Hüseyin, “Irak topraklarından kaynaklı komşu ülkelere yönelik herhangi bir tehdit bizim anayasamıza aykırıdır ve ilkelerine aykırıdır” ifadesini kullandı. Hüseyin, bu anlayışla hareket ettiklerini, bunun Irak’ın egemenliğini de korumak anlamına geldiğini, çünkü komşu ülkelere yönelik tehditlerin aynı zamanda Irak’a yönelik tehdit olduğunu söyledi.

Hüseyin, Arapça’dan Türkçe’ye çevrilen açıklamasında bu konuda, “Başika Kampı, eğitim kampına dönüşecektir. Başika konusunda bir anlayışa varacağız ve sorumluluk da Irak Silahlı Kuvvetleri’nin elinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Irak, geçen sene Aralık ayında ve Mart 2024’te benzer toplantılar yapmışlar ve iki ülkenin özellikle güvenlik alanında işbirliği yapmalarını kararlaştırmışlardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında Irak’a yaptığı ziyaret sırasında 27 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalanmış ve taraflar güvenliğin yanı sıra ekonomi, ticaret, su, enerji, elektrik, ulaştırma gibi diğer alanlarda da ortaklığı derinleştirme adımını atmışlardı.

Taraflar bu alanlardaki gelişmeleri ve hazırlıkları kurdukları Ortak Daimi Komiteler aracılığıyla ilerletmek ve sonuca bağlamayı benimsemişlerdi.