Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde, artan ekonomik sıkıntılar nedeniyle ailelerin çocuklarını okula gönderemediğini ve zorunlu olarak tarikat ve Kuran kurslarına yönlendirdiğini belirten Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, örgütlü mücadele çağrısında bulundu.
Okullar açılmadan önce veliler, çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor ancak ekonomik kriz, velilerin omuzlarındaki yükü ağırlaştırıyor. Yılmaz, “Okul parası, kırtasiye ve servis ücretleri gibi masraflar velileri zorluyor. Bu durum, eğitimde büyük bir eşitsizlik yaratıyor” dedi. Türkiye genelinde okul kayıt ücretlerinin 50 bin TL’ye kadar çıktığını ifade eden Yılmaz, “Okullarda talep edilen bu bağışlar yasal değildir” diyerek anayasanın bu tür ücretleri yasakladığını hatırlattı.
Aileler tarikatlara yöneliyor
Yılmaz, ekonomik zorluklar nedeniyle birçok ailenin çocuklarını tarikatlara ve Kuran kurslarına göndermek zorunda kaldığını belirtti. “Geçtiğimiz yıl bir buçuk milyon öğrenci bu tarz kurslara katıldı. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğunu devretmesi anlamına gelir ve kabul edilemez” dedi.
Beslenme sorunu
Okullarda yeterli yemek verilmemesi nedeniyle birçok çocuğun aç kaldığını söyleyen Yılmaz, “Çocuklar adeta 8 ay boyunca oruç tutuyor. Kantinlerde beslenme maliyetleri çok yüksek. Suya erişim bile sorunlu hale geldi” diye ekledi. Veli-Der’in bu sorunları çözmek için “Dünya Okul Yemeği Koalisyonu” kurduğunu ve 21-22 Eylül’de Ankara’da bir çalıştay düzenleyeceklerini duyurdu.
‘Gerici müfredat’ tehlikesi