• Ana Sayfa
  • Gündem
  • Yerel Reform Girişimi Derneği’nden ‘Yerel Reform Buluşmaları’

Yerel Reform Girişimi Derneği’nden ‘Yerel Reform Buluşmaları’

Yerel Reform Girişimi Derneği, Türkiye’deki yerel yönetim sorunlarına çözüm arayışında “İdari ve Mali Özerklik” başlıklı panelle ilk etkinliğini İstanbul’da gerçekleştirdi.

Yerel Reform Girişimi Derneği’nden ‘Yerel Reform Buluşmaları’
Yerel Reform Girişimi Derneği’nden ‘Yerel Reform Buluşmaları’
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 1 Aralık 2024 16:39

Türkiye’de yerel yönetimlerin karşılaştığı hukuki, mali ve idari sorunların çözülmesinin ancak kapsamlı bir reformla mümkün olacağı görüşüyle yola çıkan Yerel Reform Girişimi Derneği, ilk etkinliğini 30 Kasım’da İstanbul’daki İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

‘Yerel Reform Buluşmaları’nın ilk adımı olan “Merkezi İdare ve Yerel Yönetimler Yetki Paylaşımında İdari ve Mali Özerklik” başlıklı panel, üç oturumdan oluştu.

Panelin açılış konuşmasını, Dışişleri eski Bakanı ve Sosyal Demokrat Halkçı Partisi (SHP) eski Genel Başkanı Murat Karayalçın yaptı. Etkinliği, yaklaşık 250 katılımcı izledi.

İlk oturum: İdari özerklik

Panelin “İdari Özerklik” başlıklı ilk oturumunda, Prof. Dr. Ruşen Keleş, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce’nin moderatörlüğünde kapsamlı bir sunum yaptı. Prof. Keleş, Türkiye’de yerel yönetimlerin idari açıdan karşılaştığı merkezi idare vesayetinin yarattığı sorunları, tarihsel bir perspektiften ele alarak açıkladı.

İkinci oturum: Mali özerklik

İkinci oturum, “Mali Özerklik” başlığıyla gerçekleştirildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, yerel yönetimlerin mali sorunlarını ve çözüm yollarını ele aldığı “Sürdürülebilir Belediyecilik” alt başlıklı bir sunum yaptı. Oturumun moderatörlüğünü ise kamu maliyesi alanında uzun yıllardır ders veren ve halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde kariyerine devam eden Prof. Dr. Burhan Şenatalar üstlendi.

Üçüncü oturum: Forum 

Panelin üçüncü oturumu, katılımcı bir yöntemle forum tarzında gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Hatice Kurtuluş’un moderatörlüğünü üstlendiği bu oturumun konuşmacıları, Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. Cuma Çelik ve uzun yıllardır ulusal ve uluslararası birçok yerel yönetim projesinde aktif görevler üstlenen Fikret Toksöz’dü.

Konuşmacılar, yerel yönetimlerin yeniden yapılanmasına yönelik öneriler sunarken, mevcut yönetsel sorunların genel bir panoramasını da ortaya koydular. Üçüncü oturumda, katılımcılar görüşlerini paylaşırken, aynı zamanda konuşmacılara sorular da yönelttiler.

Başkanlığını Murat Karayalçın’ın üstlendiği Yerel Reform Girişimi Derneği, ‘Yerel Reform Buluşmaları’ başlığıyla etkinliklerini sürdürecek. Her buluşma, yerel yönetimlerin sorunlarını ele alacak. Derneğin hedeflerinden biri de bu buluşmaların sonuç bildirgelerini kamuoyuyla paylaşmak ve ilerleyen dönemde bir ‘Yerel Reform Raporu’ hazırlamak.