• Ana Sayfa
  • Manşet
  • ⚫150 bin kişi yerinden edildi: BM’ye ‘yardım ve Til Koçer Kapısı açılsın’ çağrısı

⚫150 bin kişi yerinden edildi: BM’ye ‘yardım ve Til Koçer Kapısı açılsın’ çağrısı

BM, HTŞ, Suriye Milli Ordusu  ve diğer cihatçı grupların saldırısı nedeniyle İdlib ve Halep’ten 150 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Göçmen İşleri Dairesi Başkanı Şehmus Ahmed, BM ve uluslararası kuruluşlara Til Koçer Kapısı’nın açılması çağrısı yaptı.

⚫150 bin kişi yerinden edildi: BM’ye ‘yardım ve Til Koçer Kapısı açılsın’ çağrısı
⚫150 bin kişi yerinden edildi: BM’ye ‘yardım ve Til Koçer Kapısı açılsın’ çağrısı
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 5 Aralık 2024 13:48
  • Güncellenme: 5 Aralık 2024 14:07

Suriye iç savaşı döneminden sonra HTŞ ve onunla birlikte hareket eden cihatçı grupların saldırıları nedeniyle tekrar yoğun bir göç dalgası başladı. Bir haftadır devam eden çatışmalar nedeniyle halkın büyük bir kısmı evlerinden ve köylerinden çıkmak zorunda kaldı.

BM, bölgedeki insani durumu giderek daha da kötüleşen bir kriz olarak tanımlıyor ve uluslararası yardımın önemine dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler Suriye Bölgesel İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı David Carden, geçtiğimiz hafta İdlib’i ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, bölgedeki çatışmaların hızla tırmandığını ve bu durumun yüzbinlerce insanın yaşamını olumsuz etkilediğini belirtmişti.

AFP’ye konuşan Carden, “İdlib ve kuzey Halep’te 115 binden fazla kişi yeni yerinden edildi”  dedi.

BM’den son yapılan açıklamada ise 150 bin kişinin yerinden olduğunu bildirdi, sayının daha da artabileceği uyarısını yaptı.

Göçmenlerin çoğunluğu 235 merkezde kalıyor

Özerk Yönetim Göçmen İşleri Dairesi Başkanı Şeyhmus Ahmed, son iki günde Halep ve Şehba kantonundan göç etmek zorunda kalan çok sayıda aileyi misafir ettiklerini belirtti.

Rakka ve Tabka’daki uygulama merkezlerindeki göçmen aile sayısının 20 bini aştığını bildiren Ahmed, göçmenlerin durumunu “trajik” olarak nitelendirdi.

Özerk Yönetim’in büyük zorluklar ve engellerle karşı karşıya olduğunu dile getiren Ahmed, şu bilgileri verdi:

 “Başlangıçta göçmenleri Rakka ve Tabka şehirlerinde ağırladık, geçici olarak şehirdeki ve kırsaldaki okullara yerleştirdik. Sayının çokluğundan dolayı bir kısmını da Fırat ve Cizre kantonlarına gönderdik. Kriz Masası, Tabka’da çoğunluğu okul 235 merkezi göçmenlere tahsis etti. Rakka’da da 60 merkez göçmenler için tahsis edildi. Her merkezde 40 aile kalıyor.”

Özerk Yönetim’den BM’ye çağrı: Özel kamplar oluşturulsun

Savaşın devam etmesinin göçün artmasına yol açtığı bilgisini veren Ahmed, “Özel kamplar oluşturulması için Birleşmiş Milletler ile koordinasyon yapılması gerekiyor” dedi.

Halep ve Şehba kantonundan gelen göçmenler için özel bir kamp inşa etme planının henüz olmadığını belirten Ahmed, uluslararası kuruluşlara, Birleşmiş Milletlere ve Güvenlik Konseyi’ne Til Koçer sınır kapısını açmaları çağrısında bulundu.

 

Kobani’den Derik’e kadar bölgeden yardım desteği 

Kobani’den Dêrik’e kadara olan bölgeden yerinden edilenler için yardım toplanmaya devam ediyor. Tonlarca yiyecek-içecek malzemesi, elbise, battaniye, yatak vb. toplanıyor.

Bölge halkı binlerce göçmeni evlerine aldı. Yüzlerce kişi boş evlere yerleştirildi. Bebekler için süt, biberon ve mama toplandı. Sağlık Komitesi ve Heyva Sor a Kurd da ilaç temini için komiteler kurdu.

Demokratik İslam Kongresi, özerk bölgelere gelen göçmenlerin güvenli biçimde yaşamlarını sürdürebilmeleri için camileri açtı.