Neden yazıyoruz?
Hicri İzgören 4 Ağustos 2024

Neden yazıyoruz?

Tanıyanlar bilir, Eyüp Burç, el attığı işi anında kotarır. Birçok alanda olduğu gibi ikna etme konusunda da son derece başarılı bir arkadaş. Birkaç gün önce Diyarbakır’daki bir buluşmamızda ilketv.com.tr’de yazmam konusunda önce hafiften bir yoklama çekti. Kem küm etmeme, nazlanmaya, ‘yaşlandım,yoruldum artık’ demeye vakit kalmadan Nûpel ve Sevda’yı da devreye sokup oldu bittiye bağladı yazma işini… İlke TV, benim için camiası ve duruşuyla değerli bir adrestir elbet, gönendim, sevindim tabi.

İlginçtir, tam da birkaç gün öncesinde bir sohbet sırasında konu yazma işine gelince yazar bir arkadaş “Bıktım artık, yazmaktan. Ne yani, bunca yıldır yazdık da ne oldu?” serzenişinde bulunmuştu. Sohbet dönüp dolaşıp ‘Neden yazıyoruz’ konusunda düğümlenmişti. Bu ilk yazım da okurlara bir merhaba niyetine o sohbetten esinlendi ve beslendi.

***

İnsanın duygularını ya da düşüncelerini başkalarıyla paylaşması karşılıklı dertlerle dertlenmek sevinçlerle şenlenmektir bir bakıma.

Yazmak; kişisel bir eylem olarak ele alındığında çok farklı gerekçelere dayanır. Kimi, biriktirdiklerini, artık taşıyamayacaklarını yazıya dökerek rahatlamak, kimi bir zamana ve an’a kayıt düşmek ya da benzeri bir gerekçeyle yazar. Bazılarına göre ise yazmak varoluşsal olarak bir yaşama biçimine dönüşmüştür artık.

Yazmak, yazarın kendi kendisiyle bir iç söyleşi yapmasıdır bir bakıma. Yeniden üreten, yorumlayan, değiştiren ve dönüştüren bir birey olarak yazar, yazmak süreci boyunca kendisiyle, doğayla ve toplumla bir hesaplaşma içindedir aynı zamanda.

Yazmak, bazı yazarlar açsından kendini tüketmek anlamına da gelebiliyor. Hatta yazmayı bir intihar olarak gören yazarlar da vardır. Böylesi bir yaklaşım madalyonun öbür yüzündeki “yazmak çoğaltmaktır” görüşünü görmezlikten gelmemizi gerektirmez. Üstelik bu “çoğalma”, hem yazma sürecinde hem de yazdıklarının okuyucuyla buluştuğu andaki bir çoğalımdır.

 ***

Yazmanın gerekçesi ne olursa olsun, yazılanın okur ile buluşması gerekecektir.

Sartre bu durumu şöyle ifade eder: “Eğer yazar tek başına yaşasaydı istediği kadar yazsın, yapıt hiçbir zaman nesne gibi ortaya çıkmayacak ve yazarın ya kalemi bırakması ya da umutsuzluğa kapılması gerekecekti. Ama yazma işleminin karşısında bir bağlaşık terim, yani bir okuma işlemi vardır.”

Borges’in yaklaşımı da bu konuda farklı değildir: “Adasında yalnız yaşayan Robinson olsaydım yazmazdım. Ben acil bir soruna, bir iç gerekliliğe cevap vermek için yazarım.”

Marguerite Duras ise; “İnsan, içinde bir yabancıyı barındırır. Yazmak, işte o yabancıya ulaşmaktır” diye yanıtlar bu konuyu.

Mısırlı yazar Necip Mahfuz yazmak ve yaşamak arasında ayrım yapamaz: “Zevk için, karanlık gücü hoşnut etmek için, ya da bir ağırlıktan kurtulma arzusu olarak da görebiliriz bunu. Yazmak ve yaşamak arasında ayrım yapın deseler bir cevap veremem” der.

Umberto Eco, yazma serüvenini “Çocuklarım büyümüştü, artık kime öykü anlatacağımı bilemiyordum” şeklinde ifade eder.

İrlandalı yazar ve filozof Murdoch’ûn “Yazıyorum, zira bu işi ve sanatı çok seviyorum” sözü birçok yazar için geçerli olabilir.

Meksikalı Carlos Fuentes bu soruyu “Çünkü yapmayı becerebildiğim ender şeyler birisi” diyerek cevaplar.

İ. Asimov bunu olmazsa olmazı biçimde özetlemiş; “Hangi nedenle nefes alıyorsam, o nedenle yazıyorum.” Sait Faik; “Yazmasam çıldıracaktım” demiyor muydu? Benzer bir yanıt da İlhan Berk’ten gelir: “Delirmemek için yazıyorum.”

Dostoyevski, “Delikanlı” adlı romanın giriş bölümünde; “Bir edebiyatçı otuz yıldır yazar durur da en sonunda niçin yazdığını kendisi de anlayamaz” dese de yazarın kendince yazma gerekçeleri vardır.

İnci Aral, yazmayı sıradanlığın kolaycılığından, gündelik yaşamın alışılmış biçiminden, yavanlığından kurtularak benzersiz bir eylem olarak görür.

Yazmayı bir hırs olarak gören Sait Faik “Söz vermiştim kendime: Yazı bile yazmayacaktım ama yapamadım, dayanamadım. Yazmasam deli olacaktım” diyecektir.

Haydar Ergülen; Tek bildiğim şiiri mektup niyetine yazdığımdır der. Evet. Pulu, zarfı olmasa da insanlar dilindeki sözleri, yüreğindeki coşku ve hüznü bir yerden bir yere, bir duygudan bir duyguya iletecektir.

***

Öyle ya da böyle sonuçta sorun bir şeyi ifade etmek, yazmak ve sorgulamaksa; insanlık tarihinin başlangıcındaki kil tabletler, birkaç yüzyıl önce divit, hokka ve kalem takımları, şimdilerde ise klavye ve bilgisayar ekranı aracı olsun ne fark eder…

Söylenecek sözün varsa ve her ne amaçla olursa olsun yazabiliyorsan, her ne şekilde olursa olsun okura ulaşabiliyorsan ne mutlu.

Yazmak gerekir. Söz uçar yazı kalır.

Merhaba!

* ilketv.com.tr’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar İlke TV’nin kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.